Erilainen ruokapäiväkirja.

Moni itsensä parempaan kuntoon haluava on jossain vaiheessa pitänyt ruokapäiväkirjaa – minä mukaan lukien. Tätä on voitu toteuttaa esimerkiksi merkitsemällä syödyt ruoat ja ajankohdat viikon ajan. Päiväkirjaa käytetään usein “personal trainerin” ja asiakkaan välisen suhteen alkaessa. Myös kalorien laskeminen itsenäisesti laihdutuksen jatkuessa on tyypillistä. Tähän on tarjonnut mahdollisuuden mm. erinomainen www.kalorilaskuri.fi. Tätä olen joskus itsekin käyttänyt, kun olen ajatellut painonpudottamisen olevan jotenkin olennainen tavoite minulle.

Kaloreiden laskeminen ei sovi kaikille. Kaloreiden laskeminen ei ole pitkän aikavälin ratkaisu kenellekään, kenen tavoitteet eivät ihan oikeasti ole kehonrakennuslajeissa. Useille siitä on kuitenkin hyötyä, ja voisin suositella ketä tahansa harrastamaan sitä hetken aikaa elämässään, etenkin jos kokee, että painoa voisi pudottaa tai elintapoja parantaa. Mielessäni on kuitenkin helpompi ja ehkä informatiivisempi tapa pitää ruokapäiväkirjaa.

Jos sinulla mielestäsi on parannettavaa elintavoissasi, harkitse seuraavanlaista lähestymistapaa. Olen lainannut tämän ajatuksen Dan Johnin teksteistä – jälleen.

Pidä ruokapäiväkirjaa viikon ajan.

Älä merkkaa ruokien määriä, kalorisisältöä, proteiinisisältöä tai ajoitusta ylös.
Merkkaa ainoastaan ne yksittäiset ruoat, mitä söit. Mahdollisimman yksinkertaisesti.
Tulet huomaamaan todennäköisesti, että syöt noin kymmentä – kahtakymmentä ruokaa viikossa.

Jos listasi näyttää tältä;

Pizza
Energiajuoma
Fazerin sininen
HK:n sininen
Lahden sininen

Sinulla todennäköisesti on tapoja, jotka voivat johtaa terveydellisiin ongelmiin.

Jos listasi näyttää tältä;

Mustikat
Kananmunat
Tonnikala
Lohi
Mantelit
Omenat
Greippi
Kananrinta
Raejuusto
Jälkiuunileipä

Sinun ei todennäköisesti tarvitse muuttaa elintapojasi.

Mitä, jos kääntäisit tuon aiemman listan tämän jälkimmäisen listan näköiseksi, mitä tapahtuisi? Todennäköisesti jotain positiivista. En yleensä halua osallistua täysin ylivedettyyn ”ruoan laatu” – keskusteluun, mutta tässä kohtaa osallistun. Mustikat ovat parempi valinta kuin HK:n sininen. Tämä on totuus, pahoittelen jos se hiertää.

Jätän ravintoasioiden käsittelyn tällä kertaa tähän. Nykyiseen ravintokeskusteluun ja –käsityksiin on niin paljon sanottavaa, ettei siihen mitenkään voi ottaa kantaa kerralla. Palataan niihin joskus erikseen. Tällä kertaa suosittelen vain pitämään yksinkertaistettua ruokapäiväkirjaa – se voi olla mahtava oppitunti!

Ystävällisesti ohjaan ravinnosta kiinnostuneita mm. seuraaviin teksteihin;

http://lihastohtori.wordpress.com/2014/02/14/kalori-on-kalori/
http://www.t-nation.com/diet-fat-loss/calories-should-you-be-counting
http://www.pakkotoisto.com/ravinto/91255-dieettaaminen-asiat-joilla-ei-ole-merkitysta/

Etenkin viimeisen linkin teksti on aina ajankohtainen.

Kirjoittaisko sitä joskus HR –asioistakin?
Ehkäpä.

Leave a Reply