Postikortti.

Sain viime viikolla töihin kirjeen. Ammattinimikkeellä ja nimelläni varustetun, mutta väärään osoitteeseen lähetetyn. Sisäinen posti sai kirjeen kuitenkin perille viereisestä rakennuksesta, kuten yleensä. Sisäisen postimme hoitaja on mitä osaavin henkilö.

Postikortissa luki näin: ”Sinun selkäsi takana puhuttiin; kehuivat, että presentaatiosi oli mitä loistavin. Toivon, että antavat sinulle ansaitsemasi palautteen.”

Kysymys oli siis positiivisesta palautteesta. En aluksi ymmärtänyt, kuka kortin oli lähettänyt, mutta tajusin sen hetken asiaa pohdittuani. Olin valtavan iloinen kortista. Ripustin sen ilmoitustaululle joka päivä huomattavaksi. Varsinainen ilo ei tullut siitä, kuka palautteen oli antanut, vaan palautteen antamisen tavasta, joka oli esimerkillinen.

Ensinnäkin postikortti toteutti sellaista positiivisen palautteen antamisen tapaa, joka mielestäni on hiukan aliarvostettu; se oli säilytettävissä. Säilytettävään palautteeseen voi palata huonoina hetkinä. Suullinen kehu tuntuu hyvältä, mutta se on käytettävissä yhden kerran. Mielessä se toki säilyy, eikä ole sen huonompi kuin muukaan kehu. Oikein valittu positiivinen lause voi jäädä kaikumaan eliniäksi. Pohdi kuitenkin hiukan palautteen säilytettävyyden merkitystä. Positiivinen palaute säilytettävässä muodossa on erittäin hyvä idea. Pohdi, voisitko joskus valita positiivisen palautteen antamiseksi keinon, joka on vastaanottajan säilytettävissä – ja mikä parasta, kosketeltavissa. Lupaan, että aikaan saamasi hyvä on astetta suurempaa.

Toiseksi: vaikka postikortissa itse kirjoittaja toisessa kohtaa antoi minulle positiivista palautetta, kortin varsinainen tarkoitus oli ilmiantaa muiden antama positiivinen palaute. Positiivisen palautteen määrä kasvoi kortissa yhtä henkilöä suuremmaksi, enkä itse vastaanottajana edes tiedä, kuinka laajaa se oli. Tämä ilmaisutapa antaa minun nyt olettaa, että olen ko. tilaisuudessa kuuntelemassa olleiden mielestä työni hyvin tekevä henkilö. Tämä rohkaisee minua vastaavassa tilaisuudessa entisestään… ja parantaa työpanostani sen takia huomattavasti.

Satuimme keskustelemaan saamastani palautteesta eräässä palaverissa. Henkilö viestintäyksiköstämme kertoi heidän käytännöstään viikkopalavereissa kehua selän takana joku toisessa yksikössä työskentelevä henkilö ja sitten ilmoittaa siitä tälle. Mahtavaa.

Tässäpä on siis mainio käytäntö kokeiltavaksi! Työyhteisöpalaverissa sopivin väliajoin otetaan selän takana kehuttavaksi henkilö, joka ei ole paikalla / kuluu toiseen osaan organisaatiota. Kehujen on oltava toki ansaittuja. Kehutaan henkilö porukalla. Kirjoitetaan selän takana kehumisen pääasiallinen sisältö postikortille, jossa ilmoitetaan selän takana puhumisesta. Kortti lähetetään kehutulle henkilölle.

Ei aikaakaan, kun ollaan askelia positiivisemmassa ja motivoituneemmassa työyhteisössä.

Kiinnittäkää aina huomiota siihen, että annatte positiivista palautetta, kun siihen on syytä. Tämän lisäksi; muistakaa luovuus positiivisen palautteen antamisessa. Luovuutta voi soveltaa kaikkeen siihen, mikä on jo aiemmin hyväksi todettu – tehden siitä vielä hiukan parempaa.

Vastaa