Kuningaskäsite.

Luen paljon tekstejä voima- ja nopeusharjoittelusta. Se kiinnostaa minua vähintään yhtä paljon kuin oikea ammattini ja siitä puhuminen ei tunnu työltä. Kokeilen uusia asioita, perehdyn asioihin ja pyrin kehittymään omassa harjoittelussani. Kun tarkemmin ajattelee, minun olisi ehkä hyvä pyrkiä jotenkin yhdistämään tämä kiinnostukseni ja ammattini. Mutta siihen menee vielä kauan, ja se on toinen aihe. HR-alalla pääsen onneksi keskustelemaan työkykyyn ja työhyvinvointiin liittyvistä asioista, joihin minulla on paljon sanottavaa liikunnan näkökulmasta.

Muutamia päiviä sitten löysin yhtymäkohdan oman HR- ja organisaatiokulttuuriajatteluni ja voimaharjoittelun käsittämisen välille. Niitä on itse asiassa valtavasti useampia kuin yksi, ja ne pätevät usein myös elämään. Vaatimattomasti. Tajusin kuitenkin jotain, mikä on kaikkien alojen oikeille asiantuntijoille yhteistä. Tämän ovat toki varmasti monet tajunneet jo ajat sitten. Kuningaskäsitteen.

Simplexity.

Yhdistelmä sanoista simple / simplicity – complex / complexity.

Törmäsin sanaan Pavel Tsatsoulinen käyttämänä, Dan Johnin kirjassa “Never Let Go”. Molemmat ovat erittäin osaavia pitkän linjan voimavalmentajia ja urheilijoita. (Suosittelen muuten Never Let Go – teosta aivan kaikille, jos mikään liikunta yhtään kiinnostaa. Se voi muuttaa elämäsi – etenkin jos olet nuori urheilija.)

“Complexity on one level implies simplicity on another. There is even a scientific term, simplexity, which refers to the emergence of simple rules from underlying disorder and complexity.”

Tajusin käsitteen merkityksen omasta ajattelustani koskien henkilöstöjohtamista.
Se on minulle yksinkertaista.
Hyvä johtaminen on yksinkertaista.

Olen törmänny hävyttömään määrään johtamisfilosofioita ja käsitteitä, ja osaan sanoa jokaisesta jotain. Olen ihmetellyt sitä, miten työhyvinvoinnin käsite on niin monitahoinen ja todennut, ettei se yksinään tarkoita oikein mitään – koska se tarkoittaa kaikkea.

Työhyvinvoinnista ja johtamisesta on tullut minulle ensin todella monimutkaista enkä ole osannut sanoa siitä mitään. Hiljalleen siitä kokonaisuudesta kuitenkin tulee minulle yksinkertaisempaa ja yksinkertaisempaa. Jonain päivänä osaan ilmaista hyvät ajatukseni erittäin tehokkaasti, yksinkertaisesti ja tilanteeseen sopivasti.

Mieti omaa osaamisalaasi. Tuntuuko se sinusta monimutkaiselta ja onko siinä loputtomasti osa-alueita? Jos olet oikea asiantuntija, ajattelet todennäköisesti, että siinä on. Jos olet todellinen mestari… ajatuksista on tullut sinulle yksinkertaisia ja osa-alueilla on yhteyksiä.

Olen myös kuullut jossain tähän hyvin sopivan ajatuksen:
Kenen tahansa tieteilijän tulisi osata selittää kahdeksanvuotiaalle, mitä hän tekee.

Minusta tämä pätee kaikkiin asiantuntijoihin.

Pyrkikäämme tähän!

Leave a Reply