Kolme tärkeää eroa.

Minulle asioiden määrittelyt ovat tärkeitä.
Pidän määrittelyistä. Erityisesti nautin erojen tekemisestä.

Tässä tekstissä haluan nimenomaan pohtia muutamien käsitteiden eroja työelämän kannalta. Olen itse kokenut näiden erojen takana olevat oivallukset tärkeiksi, joten haluan jakaa nämä myös sinulle. Otsikoin nämä erottelut englanniksi, koska ne toimivat miellyttävästi kyseisellä kielellä.

Activity vs. Achievement.
Aktiivisuus ja aikaansaaminen ovat eri asioita.

Ero, joka puuttuu työelämästä turhan usein. Asioiden tekeminen (aktiviteetti) ei tarkoita aikaansaamista.  Touhuaminen ei automaattisesti tarkoita tuloksia. Aikaansaamisen ero aktiviteettiin on hyödyllisyyden aste ja toiminnan suunta. Hyödyllisyyttä taas voi arvioida vain, mikäli tiedämme mitä haluamme saavuttaa. Aktiviteetti sen sijaan on vain aktiviteettia.

Interesting vs. Useful
Mielenkiintoinen ja hyödyllinen eivät aina ole sama asia.

Kaikki kiinnostava ei ole hyödyllistä. Hyödyllisyys sen sijaan tuppaa olemaan kiinnostavaa. Voimme käyttää työpäivämme mielenkiintoisiin keskusteluihin ja asioihin, mutta onko se hyödyllistä? Joskus eksymme touhuilemaan sitä, mikä on mielenkiintoista. Sekoitamme tämän hyödyllisyyteen. Jos haluamme saavuttaa, tulee meidän valita hyödyllisyys, jos vaihtoehtona on vain kiinnostavuus. Toki kiinnostumisella on myös arvoa.

Goal vs. Desire
Halu saa olla epärealistinen, tavoite ei.

Oikein valittu tavoite on yksi tärkeimmistä asioista, minkä voimme löytää. Ammattilaisuus sisältää aina kysymyksiä tavoitteista. Tavoitteen rinnalla toimii myös haluamisen ja halun käsite. Ymmärrämme halun joskus vaarallisena. Halujen vietäväksi ei saa antautua. Halut ovat pelottavia. Mielestäni halun voisi käsittää eri tavalla. Halu saa olla epärealistinen, jos siitä johdetaan realistinen tavoite. Timothy Gallweyn erinomaisella esimerkillä: tenniksen pelaajan halu on lyödä pallo joka ikinen kerta verkon yli kenttään. Se ei ole realistinen tavoite, mutta se äärettömän hyvä halu. Tällainen halu ohjaa oikeaan suuntaan.

Näiden erottelujen välillä ei tarvitse valita. Kun ne ymmärretään erillisinä, ne ovat saman hyvän kokonaisuuden eri osia. Tärkeää on nimenomaan, että erotetaan, mistä asiasta milloinkin on kysymys. Parhaita olisivat kuitenkin seuraavat yhdistelmät:

Aikaansaava aktiivisuus
Kiinnostava hyödyllisyys
Haluttu tavoite

Asiat voivat olla mielenkiintoisia ja hyödyllisiä yhtä aikaa. Tavoite, jota edeltää vahva halu, on voimakkain. Aktiviteetit voivat olla aikaansaavia. Puhumattakaan asioiden hauskuudesta, ilosta ja tekemisen nautinnosta.

Osaatko tehdä eron näiden asioiden välillä?

terv.
Kalle

One thought on “Kolme tärkeää eroa.

Leave a Reply