Unohda aika, keskity energiaan.

Unohda aika, keskity energiaan.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  | +358 44 202 9916
Jaa tämä artikkeli

Aikaansaaminen on välttämättä ajan ja energian yhtälö.

Aika on tärkein resurssimme.
Oletko kuullut tällaisen väittämän? Todennäköisesti olet.
Väittämä on helppo uskoa. Aika on tärkeä resurssi, jota kannattaa käyttää viisaasti. Sitä tulee suojella, koska se on helppo luovuttaa pois itseltä. Sitä on resurssina jopa hämmentävän helppo tuhlata. Lisäksi se hyvin käytettynäkin kuluu jatkuvasti. Se ei kuitenkaan ole tärkein resurssimme. Se tarvitsee erään merkittävän vastinparin.
Tärkein resurssimme on energia.

Käytettävissä oleva aika ei ole tärkein tekijä, mikäli meillä ei ole käytössämme energiaa sijoitettavaksi tähän aikaan. Aikaansaamisen yhtälössä on kaksi välttämätöntä osaa, joista energia on toinen. Tästä yhtälöstä energia on aikaa helpompi ymmärtää resurssina. Miksi?

Koska aika ei muokkaudu tahtomme mukaan.
Se ei ole hallittavissa.

Ajattele asiaa näin.

Sinulla on päivässäsi 24 kpl aikaresurssia, joita kutsut tunneiksi. Mikäli olet viisas, olet sitonut niistä 8 tai enemmän nukkumiseen. Oletetaan, että päiväsi jakautuu tasaisesti niin, että pyrit tekemään 8 tuntia tuottavaa työtä (terveisiä yrittäjille) ja 8 tuntia jotain muuta, joka toimii vastapainona tuottavuusponnisteluille ja tekee elämästäsi merkityksellisempää. Eli 8+8+8=24h.

Tätä aikaa ei ole jaettu sinusta riippumatta. Sinulla on (tai on ollut) päätösvaltaa siihen, miten käytät nuo 8+8 tuntia. Ajankäyttösi perustuu ainakin alunperin vapaaehtoisuuteen. Olet sitoutunut tekemiseesi etukäteen, etkä välttämättä saa enää päättää siitä. On aivan mahdollista, että olet jo myynyt kaiken aikasi johonkin. Tällöin mahdollisuutesi vaikuttaa aikaasi ovat hyvin rajatut.

Voit toki yrittää neuvotella sitoumuksiasi uudelleen. Voit myös vaihdella näiden kolmen aikablokin määriä keskenään, joskin unesta nipistäminen kostautuu heti tuottavan työn ponnisteluissa ja myöhemmin kaikessa.

Mitä et voi tehdä?
Et voi muokata resurssia sinänsä.
Mikään ei vähennä aikaasi 23 tuntiin, eikä nosta sitä 25 tuntiin.
Aika on tasa-arvoista kaikille, eikä tottele mitään muokkausyrityksiä.
Se kulkee myös likimain samaa vauhtia kaikille (vaikka kokemuksemme siitä vaihteleekin valtavasti).

Aika on siis päätöksiä. Ajankäyttösi on pääasiassa omien päätöksiesi seurausta. Esimerkiksi kiireisyys ei tapahdu sinulle ilman osallistumistasi.
Busy is a decision.
Busy is a trap.

Sen sijaan energiasi on muokkautuva resurssi. Energiaasi sinulla on hyvät vaikutusmahdollisuudet. Resurssina se toki on melko rajallinen, ja sen määrää ja riittävyyttä on helppo yliarvioida. Tästä huolimatta se tottelee viisasta muokkaamista huomattavasti aikaa auliimmin.

Voimme polttaa kaiken energiamme helposti pois. Vastaavasti voimme lisätä energiakapasiteettiamme, toki hiukan työläämmin. Voimme nukkua. Voimme tehdä ravinnostamme jaksamista tukevaa. Voimme kehittää kestävyyttä ja voimaa. Voimme rauhoittua. Voimme lisäksi optimoida energiaamme eri ajankohtiin ja sijoittaa sen aikaamme parhaalla tavalla. Meistä jokaisella on esimerkiksi omat tehokkaimmat tuntinsa, joita kannattaa vivuttaa.

Energian johtaminen on välttämätöntä, jos aiomme johtaa ajankäyttöä. Aikaansaaminen on ymmärrettävä energian ja ajan yhteistuotteena.
Yhtälö ei toimi ilman molempia.

Suojele siis energiaasi.
Vire on voimaa.

Parhaimmillaan hyvä vire tekee minuuteista tunteja ja tunneista kokonaisia työpäiviä, jos ajatellaan tuottavuuttasi.

Miten energiaa sitten suojellaan?
Kysymyksen takaa ei paljastu uusia oivalluksia.

Energiaa suojellaan unella, ruokailulla ja rasituksella (jolla tarkoitan: voima + kestävyyskunto + leikki). Lisäisin tähän nykyaikana myös sosiaaliset suhteet sekä keskittymiskyvyn suojelun ja rauhoittumistaidot. Kaikista näistä voit löytää itsellesi lisää energiaa sijoitettavaksi koko ajan niukempiin ajallisiin resursseihin.

Okei, myönnän:
Tekstin otsikko on tietenkin provosointia.
Älä missään nimessä unohda aikaa.
Suunnittele, suojele ja johda aikaasi niin hyvin kun voit.
Se kannattaa.

Tämän lisäksi hoida aikaansaamisen yhtälön toinen välttämätön osa: energia. Ilman sitä hyvin suunniteltu aikasi ei ole niin merkityksellistä. Ilman energiaa aikaasi ei mahdu tarmoa tehdä haluamiasi asioita tai olla läsnä silloin, kun sitä tarvitaan.

Muista siis myös vireesi.

Parempaa ajankäyttöä ja energiaa toivottaen,
Kalle

 

ps. Haluaisitko tekstejä, joita ei julkaista muualla? Liity maili-listalle sivun alareunasta. Voit myös kutsua minut kouluttamaan näistä teemoista. 

Poimintoja sinulle

Ota yhteyttä!

Kiinnostaako yhteistyö kanssani?
Voimme pohtia mahdollisuuksia yhdessä.
Pistä viestiä tai soittele.

Mailiin parempaa postia?

Lähetän maililistalleni tekstejä, joita en julkaise muualla. Ne ovat suorempia ja (kuulemma) parempia. Yritän niiden kautta olla hyödyksi juuri sinulle.
Tilaa ja testaa, onnistunko. 

Saat myös ilmoituksen uusista blogiteksteistä ja mm. avoimista koulutuksistani.

Parempi Ote Oy

Juha Vainion Katu 2, 48100 Kotka

Y-tunnus: 2894216-3

kalle(a)parempiote.com
+358 442 029916

Evästekäytäntö
Tietosuojaseloste

Tilaa uutiskirje

Muualla verkossa

Copyright © 2021 Parempi Ote Oy. All rights reserved.