Kävin hiljattain vetämässä koulutuksen otsikolla, jonka ajattelin etukäteen haastavaksi. Otsikko oli: Oikealla asenteella työmaalle?
Asenne ei ole helpoimpia koulutus- tai puheenaiheita, koska suhtaudumme asenteeseen kaksijakoisesti. Ymmärrämme, että asenne on jossain määrin ominaisuus, jota voi muuttaa. Asenne on valinta. Ymmärrämme tämän parhaiten, kun kyse on muiden ihmisten asenteesta. Itse loukkaannumme sujuvasti, jos meiltä vaaditaan parempaa asennetta. Oma asenteemme on oikeutettu.
Sen sijaan oletamme herkästi muiden käytöksen olevan asenneongelma.
”Kun ne nyt vaan on sellaisia, ettei ne ota vastuuta.”
Tällainen päätelmä on inhimillinen. Tehdäkseni asian näkyväksi avasin koulutuksen kysymyksellä työyhteisön muiden jäsenten asenteesta. Siitä näkökulmasta aihetta on helpompi hahmottaa.
Millaisen asenteen haluaisit työkaverillesi?
Miten sinä haluaisit kollegasi valitsevan asenteensa yhteiseen tehtäväänne? Mieti ihmeessä asiaa hetki.
Löydät varmasti hyviä ja perusteltuja vastauksia. Järkevä jatkokysymys on, täytätkö nämä asettamasi kriteerit itse? Missä asioissa voisit itse valita asenteesi toisin?
Tosiasia on, että voit vaikuttaa muiden ihmisten asenteisiin hyvin vähän. Omaan asennoitumiseen kannattaa käyttää aikaa, mutta muiden ihmisten asenteiden märehtimiseen ei. Se on harvoin hyödyllistä. Käytännössä ainoa järkevä reitti asennevaikuttamiseen on esimerkin väsymätön näyttäminen, samalla pitäytyen muiden arvostelemisesta. Tämä ei useimmilta onnistu.
Järkevämpää on miettiä, miten voisit itse suhtautua työelämään ”oikein” tai ”paremmin”. Lainausmerkeille on syynsä. Jotkut asennevalinnat voivat olla hyviä tai huonoja ympäristöstä riippuen. Oikeasta asenteesta puhuminen kuulostaa muutenkin nihkeältä ja ylimieliseltä. En siis halua puhua sinänsä oikeasta asenteesta.
Haluan puhua hyödyllisestä asenteesta.
Mitkä asennevalinnat ovat sinulle saatavilla ja työelämässä hyödyllisiä? Mitkä ovat asiakkaillesi, tuloksillesi, työyhteisöllesi ja etenkin itsellesi hyviä valintoja? Keksin kymmenen kohtalaisen hyvää valintaa, joilla pääset ainakin alkuun.
Positiivisuus perusasetuksena on hyvä asennevalinta. Et pysty hallitsemaan tapahtumia, mutta suhtautumisesi niihin saat valita. Vaikka ensireaktiosi olisi negatiivinen, sinulla on ihmisenä mahdollisuus tarkastella reaktiotasi. Voit sen jälkeen valita hyödyllisemmin. Toiveikas suhtautuminen todellisuuteen ja omiin vaikutusmahdollisuuksiin ei ole haihattelua. Se on aikaansaamisen välttämätön lähtökohta. Optimismi on terveellistä.
Helppo tapa suhtautua työelämässä vastaantuleviin tilanteisiin on esitellä niihin liittyviä ongelmia ja esteitä. Älykkyydeksi naamioitunut kyynisyys on tehokas tapa suojautua varsinaiselta tekemiseltä. Myös valittaminen on valinta. Näitä valintoja hyödyllisempää on keskittyä niihin asioihin, joihin ylipäätään voit vaikuttaa. Sen jälkeen voit keskittyä ratkaisuihin ja niiden toteuttamiseen. Voit aina tehdä tämän valinnan. Asennoidu ratkaisemaan.
Työyhteisösi ei todennäköisesti keskustele siitä, missä se on hyvä. Ette käy vahvuuskeskustelua, varsinkaan ratkaisukeskusteluun liitettynä. Uskallan sanoa tämän melko korkealla todennäköisyydellä. Voisitte kuitenkin valita toisin, ja se tuottaisi suurempia onnistumisia. Voit itsekin asennoitua toimimaan vahvuuksiesi kautta. Se tekee toiminnastasi tuloksellisempaa ja luovempaa. Lisäksi työ tuntuu paremmalta. Lopeta siis hyödytön heikkouksiesi vellominen.
Se, miten päätät suhtautua yhteistyöhön, ennustaa mielestäni koko työurasi onnistumista. Ratkaisevaa se on silloin, kun yhteistyö on vaikeaa. Jos kuvittelet yhteistyön hyödyttömäksi, huomaat pian tekeväsi merkityksetöntä työtä. Myönteinen suhtautuminen työyhteisöön on valinta. Ilman tätä valintaa varsinainen ammattitaitosi jää torsoksi. Keskinkertaiseksi. Ainoastaan alasi huipuille sallitaan vähän kusipäisyyttä, eikä siitä silloinkaan ole hyötyä. Älä välttele yhteistyötä – työsi ja asiakkaasi eivät kestä tällaista valintaa.
Työelämä antaa sinulle itsesi kehittämiseen valtavat mahdollisuudet. Se ei ole ainoa paikka kehittyä, mutta se voi olla tärkein. Tämä on enemmän asennevalinta kuin mitään muuta. Jos asennoidut niin, että työlläsi ei ole sinulle annettavaa, todistat kyllä asenteesi oikeaksi. Parempi asenne on pyrkiä kehittymään – etenkin sen jälkeen, kun hallitset ammattisi hyvin. Siitä eteenpäin kehittyminen on edistyneemmän yhteistyön opettelua. Vasta tämä valinta voi johtaa erinomaisuuteen.
Vaivannäkö on hyödyllinen valinta. Tällä en tarkoita ahkeruutta ahkeruuden vuoksi tai ”kovemmin” työskentelemistä. Tarkoitan mahdollisuutta antaa parastaan. Tarkoitan oma-aloitteisuutta ja sinnikkyyttä haasteiden edessä. Effort. Tiedät varmasti itse, annatko parastasi. Suosittelen sitä lämpimästi. Sen lisäksi, että tuloksesi paranevat, arvostat itseäsi enemmän. Kun tavoittelet seuraavaa onnistumista, anna sille kaikkesi. Vasta vaivannäkö paljastaa, mihin pystyt. Kaikki muu on seurauksetonta arvailua.
Työelämässä on liikaa monimutkaistavaa asiantuntijuutta. Emme aina ole tietoisia siitä. Se on monesti tarpeellista, mutta siitä on myös herkästi haittaa. Esimerkiksi johtamista ja treenaamista voi monimutkaistaa tasolle, jossa valtaosa ajankäytöstä muuttuu typeräksi. Usein olisi parempi ajatella vähintä vaikuttavaa tekemistä. Se selventää myös prioriteetteja. Kyky yksinkertaistaa on työelämässä merkittävä vahvuus. Se syntyy useimmiten ajan myötä, mutta se voi myös olla asennevalintasi.
Työssäsi ei ole kyse sinusta. Omalla alallaan erinomainen tekijä keskittyy pääasiassa muihin asioihin kuin itseensä. Hän keskittyy asiakkaisiin, yhteiskuntaan tai vaikkapa joukkueeseen. Töissäsi onnistumiseen kuuluu olennaisesti se, että ymmärrät tekemisesi laajemmin kuin itseesi liittyvänä. Tämä parantaa suoritustasi, mitä se ammatissasi sitten tarkoittaakin. Valinta olla palvelemassa tekee työstäsi tärkeämpää, innostavampaa ja täyttymyksellisempää. Jos palvelet vain omia tarpeitasi, eksyt lopulta täysin.
Kaikki taidot hankitaan kiinnostuksella, keskittymisellä ja kärsivällisyydellä. Meillä on tapana yliarvioida lyhyen aikavälin mahdollisuuksia ja sortua siksi kärsimättömyyteen. Lisäksi aliarvioimme kärsivällisen ja pitkän aikavälin työmme mahdollisuuksia. Kärsivällisyys on hyödyllistä. Ihmeelliset saavutukset ovat hyväksi tiedetyn toiminnan jatkuvuutta – eivät kertaluonteisia mullistuksia tai kaiken muuttavia ideoita. Kysy keneltä tahansa sijoittamisessa onnistuneelta tai vaikka kilpailleelta fysiikkaurheilijalta.
Palautteeseen suhtautuminen on asennevalinta, jonka voit tehdä nykyistä tietoisemmin ja paremmin. Se voi olla tärkein valintasi. Jos päätät, että palaute tuntuu ikävältä etkä halua käsitellä sitä, kehittymisesi hidastuu merkittävästi. Jos taas toivot, siedät ja käsittelet palautetta aktiivisesti, kehittymiskäyräsi muuttuu. Valinta hyödyntää palautetta on pitkällä aikavälillä erittäin kannattava. Etenkin kriittisen palautteen vastaanottaminen on kykynä suorastaan taianomainen.
Siinä kymmenen mielestäni hyödyllistä ja mahdollista valintaa. Kaikkia ei toki tarvitse yrittää yhtä aikaa. Saat itse valita, mitä haluat kehittää.
Miltä tällainen asenne näyttäisi työkaverilla?
Palatakseni alun kysymyksenasetteluun ja ajatusleikkiin – miltä näyttäisi työyhteisön jäsen, joka pitäisi vahvasti kiinni näistä kymmenestä asennevalinnasta?
Eli:
Haluaisitko tehdä töitä
optimistisen,
vahvuus- ja ratkaisukeskeisen,
yhteistyöhön positiivisesti suhtautuvan,
töissään kehittymishaluisen,
vaivaa näkevän,
yksinkertaistamaan pyrkivän,
palvelualttiin,
kärsivällisen ja
hyvin palautteeseen suhtautuvan ihmisen kanssa?
Heh.
Niinpä.
Vastaus lienee helppo.
Hankalampi ja mielenkiintoisempi kysymys kuuluu seuraavasti:
Mitäpä jos olisitkin itse tämä ihminen?
terv. Kalle
ps. Haluaisitko tekstejä, joita ei julkaista muualla? Liity maili-listalle sivun alareunasta. Voit myös kutsua minut kouluttamaan näistä teemoista.
Kiinnostaako yhteistyö kanssani?
Voimme pohtia mahdollisuuksia yhdessä.
Pistä viestiä tai soittele.
Lähetän maililistalleni tekstejä, joita en julkaise muualla. Ne ovat suorempia ja (kuulemma) parempia. Yritän niiden kautta olla hyödyksi juuri sinulle.
Tilaa ja testaa, onnistunko.
Saat myös ilmoituksen uusista blogiteksteistä ja mm. avoimista koulutuksistani.
Juha Vainion Katu 2, 48100 Kotka
Y-tunnus: 2894216-3
kalle(a)parempiote.com
+358 442 029916
Copyright © 2021 Parempi Ote Oy. All rights reserved.