Et ole oikeassa.

Et ole oikeassa.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  | +358 44 202 9916
Jaa tämä artikkeli

Oletko kohdannut ihmistä, joka on aina oikeassa? Entä oletko itse usein oikeassa? Suosittelen harkitsemaan erehtymisen mahdollisuutta.

Oletko joskus kohdannut ihmisen, joka on aina oikeassa? Ihmisen, joka kertoo sinulle, miten asia itse asiassa on, joskus jopa kesken lauseesi?
Tuntuuko kivalta?

Entä oletko itse useimmiten oikeassa? Kerrotko sen nopeasti muille? Korjaatko muiden väärinkäsityksiä kesken heidän lauseensa?
Jos toimit näin, niin kysyn:
Miten tämä lähestymistapa sinulle toimii?
Onko se hyödyllinen?

Yksi hyödyttömimpiä harrastuksiamme on jatkuva oikeassa oleminen. Tällä en tarkoita sitä, että tiedämme jonkun faktan tai korjaamme ilmiselvän virheen. En siis viittaa yksiselitteisten faktojen tuntemiseen.

Tarkoitan erimielisyytemme liipasinherkkyyttä.
Halua esitellä erehtymättömyyttämme muille.

En pidä tällaista oikeassa olemista kovin hyödyllisenä. Siihen on ainakin kolme syytä.

1. Oikeassa oleminen on hankalaa ja epätodennäköistä.

Olet oikeassa väittäessäsi, että Helsinki on Kotkaa asukasluvultaan suurempi kaupunki. Jos väittäisit päinvastoin, olisit väärässä. Puhumme kuitenkin harvoin tämänkaltaisista helposti määriteltävistä faktoista. Tämän lisäksi emme tunnista, milloin puhumme faktoista, jotka periaatteessa voisimme löytää.
Suuri osa keskusteluistamme ei koske tällaisia yksinkertaisia tosiasioita. Etenkin työelämässä puhumme usein asioista, joissa selkeää oikeassa olemista ei voi määritellä. Olemme oikeassa parhaimmillaankin vain hetkittäin, ja sekin vaatii kokemusta ja osaamista. Kaiken lisäksi erilaiset näkökulmat voivat olla yhtä aikaa totta.
Kyllähän minäkin ”tiedän”, miten vaikkapa rekrytointia tehdään, mutta en todellakaan ole mielipiteissäni (enkä yksittäisessä valinnassa) jotenkin pysyvästi oikeassa. En pysty takaamaan oikeassa olemistani. Olen todennäköisesti erehtynyt ainakin jossain mitassa. Tämän tajuaminen saa yleensä aikaan jotain hyödyllistä. Jos yrittäisin olla erehtymätön, tekisin pahempia virheitä.
Meillä on myös tapana yliarvioida tietämistämme. Tosiasia on, että kaikki osaamamme asiat osataan jossain vielä syvällisemmin. Emme ole läheskään niin perehtyneitä asioihin kuin mitä uskomme. Joku muu on tutkinut tietämääsi asiaa huomattavasti sinua syvällisemmin ja oivaltavammin. Tiedätkö kuka? Miten hyödynnät näitä oppeja? Mistä ne löytyvät? Kuinka usein tarkastelet niitä suhteessa omiin näkemyksiisi? Jos sinulla ei ole näihin asioihin edes hyviä arvauksia, et välttämättä ole enää kauaa oikeassa.

2. Oikeassa oleminen ei välttämättä ole hyödyllistä.

Oletetaan, että olet asiantuntija omalla alallasi. Kaikki asiantuntemuksesi on aina oikeassa.
Mitäs sitten?
Jos kysyn kaikilta relevanteilta asiantuntijoilta, mitä tarkoittaa työhyvinvointi ja mistä se syntyy, saan sivutolkulla järkeviä ja hyviä vastauksia. On aivan eri kysymys, kuka sitä työhyvinvointia osaisi saada aikaan.
Onko oikeassa olemisellasi lopulta jotain konkreettisia hyötyjä? Vaikuttaako tietämisesi muihin? Vai onko se vain tietojesi esittelyä? Se, että tiedät, ei nimittäin tarkoita että osaat tai vaikutat.
Voit toki olla oikeassa, mutta et välttämättä voita ihmisiä puolellesi. Jos luotat vaikuttamistaidoissasi siihen, että tiedät ja kerrot oikean tavan toimia, voit silti epäonnistua. Epäilen, että tämä pätee ainakin myyntiin, johtamiseen ja muihin vaikuttamisammatteihin.
Oikeassa olemisella ei nimittäin ole merkittävää voimaa muuttaa kenenkään mielipidettä. Ei muiden mielipidettä eikä varsinkaan omaasi. Erehtymättömyytesi ei anna tilaa asian pohdinnalle eikä mielipiteiden kehittymiselle. Kun julistat olevasi oikeassa, saatat lopettaa keskustelun. Tai aloittaa riidan.
Jatkuva oikeassa oleminen ei herätä halukkuutta yhteistyöhön kanssasi. Kun jaat muille väärässä olemisen tunnetta, sinua lakataan sujuvasti kuuntelemasta. Muiden keskeyttäminen omalla oikeassa olemisella on tehokas tapa tuhota luovia keskusteluja. Kun toimit näin, sinua ei enää kuunnella niin tarkasti.
Pidettyjä, hyvin yhteistyössä toimivia ja erehtyviä ihmisiä sen sijaan kuunnellaan keskittyneesti. Heidän mielipiteillään on seurauksia.

3. Väärässä oleminen mahdollistaa kehittymisesi.

Milloin viimeksi erehdyit täysin? Milloin viimeksi ajattelit olevasi oikeassa ja mokasit kunnolla? Mitkä ovat väärässä olemisesi multihuipentumat?
Ihmiset, joilla on aikaansaavuudestaan kovia näyttöjä, osaavat vastata näihin kysymyksiin sujuvasti. Heillä on vastaus myös jatkokysymykseen; mitä onnistumisia siitä on seurannut? Väärässä oleminen avaa mahdollisuuden oppia hyödyllisiä asioita.

Suosittelen harkitsemaan väärässä olemisen voimaa ja mahdollisuuksia. Tyhjentävässä oikeassa olemisessa ei ole samankaltaista potentiaalia. Se on liian täydellistä. Siinä ei ole tarttumapintaa. Se voi rajoittaa ajatteluasi.
Ole siis väärässä. Käännä oikein takkia, se tuulettuu. Etsi mielenkiintoisimpia erehdyksiäsi. Iloitse mahdollisuudestasi hioa mielipiteitäsi. Vaihda mielipiteitäsi, kun kohtaat parempia ideoita, vaikka aluksi ärsyttäisi aivan helvetisti. Etsi säännöllisesti mahdollisuutta olla väärässä ja salli muiden korjata näkemyksiäsi. Sinusta tulee vaikuttavampi, pidetympi ja pitkällä aikavälillä fiksumpi.
Tämä organisaatiokulttuuria ja rekrytointia käsittelevä teksti ärsytti minua suunnattomasti noin kolme vuotta sitten. Se ärsyttää osin vieläkin, mutta nykyään myös pidän siitä erittäin paljon. Esitetyllä näkökulmalla on nimittäin ollut ajattelulleni hyödyllisiä seurauksia. Ylipäätään ammatillisesti erimielisille ihmisille altistuminen on erittäin ärsyttävää, mutta samalla kovin helpottavaa ja kasvattavaa.
Nykyään en enää tiedä, mikä on paras tapa tehdä jotain. Tiedän toki joitain tapoja, jotka saattavat toimia. Se on mukavan paineetonta verrattuna erehtymättömyyteen. Väärässä oleminen on vapauttavaa.

Hyväksy tämä: et todennäköisesti ole oikeassa.

Välillä olet, useimmiten et.
Harkitse sitä mahdollisuutta, että olet erehtynyt.
Kun omaksut tämän ajattelutavan, oppimismahdollisuutesi lisääntyvät reilusti. Väärässä oleminen on sekä inhimillistä että kehittävää.
Jatka siis kehittymistäsi.
Ole fiksumpi.
Ole vaikuttavampi.
Ole väärässä.

terv. Kalle

 

ps. Haluaisitko tekstejä, joita ei julkaista muualla? Liity maili-listalle sivun alareunasta. Voit myös kutsua minut kouluttamaan näistä teemoista. 

Poimintoja sinulle

03.02.2014 | Kalle Honkanen

Kyykyllä kuntoon.

16.10.2015 | Kalle Honkanen

Täydellistämisen loppu.

04.11.2014 | Kalle Honkanen

Muste voittaa muistin.

Ota yhteyttä!

Kiinnostaako yhteistyö kanssani?
Voimme pohtia mahdollisuuksia yhdessä.
Pistä viestiä tai soittele.

Mailiin parempaa postia?

Lähetän maililistalleni tekstejä, joita en julkaise muualla. Ne ovat suorempia ja (kuulemma) parempia. Yritän niiden kautta olla hyödyksi juuri sinulle.
Tilaa ja testaa, onnistunko. 

Saat myös ilmoituksen uusista blogiteksteistä ja mm. avoimista koulutuksistani.

Parempi Ote Oy

Juha Vainion Katu 2, 48100 Kotka

Y-tunnus: 2894216-3

kalle(a)parempiote.com
+358 442 029916

Evästekäytäntö
Tietosuojaseloste

Tilaa uutiskirje

Muualla verkossa

Copyright © 2021 Parempi Ote Oy. All rights reserved.