Vastoinkäyminen vai voimavara?

Vastoinkäyminen vai voimavara?

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  | +358 44 202 9916
Jaa tämä artikkeli

Mikä on elämäsi suurin vastoinkäyminen ja mitä siitä seurasi? Löydätkö kokonaisia tarinoita?

Mikä on merkittävin vastoinkäymisesi?
Mikä oli vaikeinta aikaasi?
Osaat todennäköisesti vastata näihin.

Toivon, että osaat vastata myös jatkokysymykseen:
Mitä siitä seurasi?

Useimpien menestystarinoiden alkutahdit soitetaan tragedialla. Erinomaisesti onnistuneilla henkilöillä on taustallaan menetys, puute, sairaus tai muuten vaan vaikea elämäntilanne. Low point.
Vaikka en halua, että sinulla menee erityisen huonosti (vaan täysin päinvastoin), toivon, että osaat määritellä oman low pointtisi. Sinulle vaikean hetken, merkittävän ja määrittelevän vastoinkäymisen.

Itseltäni löytyy vähintään kolme, joista ainakin kahden osalta osaan vastata alun kysymykseen: Mitä niistä seurasi? Ensimmäisestä seurasi opiskelupaikka, toisesta riittävä fyysinen kunto ja työpaikka. Tarina on minulle selkeä, enkä vaihtaisi vaikeuksiani mihinkään. En olisi ilman niitä saanut juuri mitään aikaan.

Löysin tämän oppitunnin taannoin myös esimiestyöstä, mielenkiintoisen väitöstutkimuksen kautta. Tutkimuksessa oli kyse mm. siitä, mitkä ominaisuudet ennustavat hyvää johtamiskykyä. Alaisarvioiden kautta tunnistettiin alaisten sosiaalisesti kyvykkäimpinä pitämät esimiehet.

Minulle kolahti se, mitä näiden parhaaksi arvioitujen esimiesten (16 hlöä) tarinoista löytyi. Puolet heistä kertoi kehittyneensä henkilökohtaisten menetysten kautta. Niiden kokeminen ja niistä selviytyminen antoi heille nöyryyttä, kritiikinsietokykyä ja mahdollisuuden luopua liiasta kontrolloimisesta. Vastoinkäymiset olivat tehneet heistä parempia ihmisjohtajia. Kukapa nyt ei haluaisi kritiikkiä sietävän ja kontrolloimisesta vapaan johtajan alaisuuteen? Nämä henkilöt olivat tehneet vastoinkäymisestään voimavaran.

Vaikeudet ja onnistumiset ovat yhteydessä toisiinsa. Suuresti ihailemani voimavalmentaja ja opettaja Dan John kirjoitti kerran harjoituksesta, jota hän teetti aikuisuutta lähestyville oppilailleen. Yksi osa harjoitusta oli listata siihenastisen elämän huiput ja suvannot. Low point – High point. Vaikeudet vasempaan, onnistumiset oikeaan reunaan. Kun tämä oli tehty, hän pyysi katsomaan paperia ja esitti kysymyksen.

Onko näiden välille mahdollista vetää viivoja?

Ihmeellisesti, joiltain tämä onnistui. Suvannoista löytyi selkeitä viivoja huippuihin. Jos viivat eivät löytäneet paikkaansa, se johtui monesti siitä, että kummassakaan sarakkeessa ei ollut oikein mitään. Ei oltu vielä tehty tarpeeksi, että olisi kerätty vaadittavat vastoinkäymiset.

Huiput tuntuvat vaativat suvantonsa.

Voit tehdä saman harjoituksen itse. Se saattaa olla hyödyllinen. Listaa 3-5 merkittävintä vastoinkäymistäsi ja saman verran merkittävimpiä onnistumisia. Pystytkö vetämään viivoja niiden välille? Löydätkö selkeitä tarinoita? Saatat pystyä tähän paremmin kuin arvaatkaan. Jos taas listalta löytyy vastoinkäymisiä ilman voittoja, mitä haluaisit oikeaan sarakkeeseen kirjoittaa? Voisitko nähdä tämän tarinan eteen vaivaa?

Saavutukset ansaitaan vaivannäöllä, joka alkaa vastoinkäymisestä.

Vaikea ajanjakso mahdollistaa sen, että pääset kirjoittamaan tarinaasi. Aivomme ja identiteettimme tarvitsevat kipeästi hyviä tarinoita itsestämme. Tarinoita, joista löytyy myös sopivasti jännitettä. Jos tunnistat tällaisia narratiiveja elämässäsi, veikkaan, että olet jo saavuttanut jotakin sinulle merkittävää. Sinulta löytyy huippuja ja suvantoja.

Muista aina, että maailmasta löytyy ihmisiä, jotka onnistuvat mahtavasti täysin mahdottomasta lähtötilanteesta. Usein, kun meinaan itse surkutella jotain hankalaa tilannettani, ajattelen esim. Dwyane Waden tai Tom Rathin tarinaa. Kun ajattelen näitä tarinoita, en kehtaa enää valittaa. Vastoinkäymiset alkavat näyttäytyä nimenomaan voimavaroina, eivät esteinä. Vastaavia tarinoita on sadoittain. Tiedät varmasti niitä itsekin.

Tutki idoleittesi vaikeksia. Lue mielestäsi ihmeellisesti onnistuneiden henkilöiden elämäntarinaa. Lupaan, että niistä löytyy vaikeuksia, jännitteitä ja vaivannäköä haasteiden edessä. Onnistuminen tuntuu tarvitsevan vastoinkäymisiä. Oppitunteja, jotka olivat lopulta välttämättömiä. Vaikeuksia, jotka käännettiin pitkän aikavälin voimavaroiksi.

Vastoinkäymisistä on mahdollista jalostaa kestäviä voimavaroja.


Tällä oivalluksella on toinenkin helpottava puoli, jota yritän omaksua. Koska vastoinkäymiset voi kääntää voimavaroiksi, myös epäonnistumisen pelkoni pitäisi oikeasti olla naurettavaa. Se, että epäonnistuu itselleen tärkeissä yrityksissä, on nimittäin lopulta voimaa. Mahdollisuus saada oppitunteja, joiden tukemana lopulta onnistuu. Tämän ajatuksen kanssa painiminen on itsellä vieläkin kesken. Pitänee ensi vuonna epäonnistua lisää. Tämä tarkoittaa siis kokeilemista.

Oliko tämä vuosi sinulle vaikea?

Se antaa sinulle mahdollisuuden kirjoittaa parempi tarina vuonna 2017.
Älä siis lannistu vaikeista ajoista.
Älä välttele tarpeellisia vastoinkäymisiä, koska ne ovat arvokkaita.
Vastoinkäymiset voivat muuttua tärkeimmiksi voimavaroiksesi.
Ne ovat myöhemmän menestystarinasi alku.

 

Hyvää tulevaa vuotta,
terv.

Kalle

 

ps. Haluaisitko tekstejä, joita ei julkaista muualla? Liity maili-listalle sivun alareunasta. Voit myös kutsua minut kouluttamaan näistä teemoista. 

Poimintoja sinulle

29.01.2016 | Kalle Honkanen

16 vinkkiä parempaan työhön.

22.08.2014 | Kalle Honkanen

Onko kiire? Ei.

23.07.2015 | Kalle Honkanen

Tee vaikeasta helppoa.

Ota yhteyttä!

Kiinnostaako yhteistyö kanssani?
Voimme pohtia mahdollisuuksia yhdessä.
Pistä viestiä tai soittele.

Mailiin parempaa postia?

Lähetän maililistalleni tekstejä, joita en julkaise muualla. Ne ovat suorempia ja (kuulemma) parempia. Yritän niiden kautta olla hyödyksi juuri sinulle.
Tilaa ja testaa, onnistunko. 

Saat myös ilmoituksen uusista blogiteksteistä ja mm. avoimista koulutuksistani.

Parempi Ote Oy

Juha Vainion Katu 2, 48100 Kotka

Y-tunnus: 2894216-3

kalle(a)parempiote.com
+358 442 029916

Evästekäytäntö
Tietosuojaseloste

Tilaa uutiskirje

Muualla verkossa

Copyright © 2021 Parempi Ote Oy. All rights reserved.