Kiitos kritiikistä.

Kiitos kritiikistä.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  | +358 44 202 9916
Jaa tämä artikkeli

Kritiikin vastaanottaminen on supertaito, joka avaa sinulle uusia ovia.

Miettiessäni tämän tekstin aihetta kysyin kollegaltani kysymyksen.
 ”Kuinka usein oot nähny sellasen CV:n, jossa hakija korostaisi kykyään vastaanottaa palautetta?”
 ”En oo nähny sellasta ikinä.”

Minäkään en ollut, vajaassa kuudessa vuodessa HR-seikkailuani. Kollegalla HR-uraa on takana monikertainen määrä. Olimmeko vain lukeneet CV:t ja saatekirjeet huonosti? Kai nyt joku on näin kirjoittanut? Tiedän, että hyviä palautteen vastaanottajia on kyllä joskus onnistuttu rekrytoimaan.

Palautteen vastaanottaminen puuttuu toisestakin keskustelusta.

En nimittäin osaa laskea, kuinka moni esimies on toivonut minulta koulutusta palautteen antamiseen.

Sen sijaan osaan laskea henkilöt, jotka ovat pyytäneet koulutusta palautteen vastaanottoon tai kuunteluun ylipäätään. Heitä on nolla. Jos joskus kuulenkin valitettavan palautteen vastaanottamisen vaikeudesta, vika on silloin muissa.

Ymmärtänet ongelman?

Yksi vähiten puhutuista työelämätaidoista on palautteen vastaanottaminen. Se ansaitsisi moninkertaisesti enemmän huomiota. Aikaa, rahaa ja vaivaa. Harjoittelua. Etenkin, kun kysymys on kritiikin sietämisestä ja hyödyntämisestä.

Mieti tätä.

Millaiset taidot sinulla on vastaanottaa palautetta?

Olisiko niitä hyödyllistä parantaa?

Taito ottaa vastaan mitä tahansa palautetta menettämättä malttiaan tai itseluottamustaan on supertaito. Tästä taidosta syntyy nimittäin ajan myötä lisää taitoja. Sillä voi myös terävöittää nykyistä osaamista. Jos et osaa tätä, et kehity mitenkään ihmeellisesti.

Sekä kriittistä että myönteistä palautetta on osattava ottaa vastaan. Usein ongelma on kritiikin sietämisessä, mutta voit olla myös huono kehuttava. Monille ihmisille kummatkin ovat vaikeita. Jos pitäisi opetella ensin toinen, niin opettelisin kritiikin sietämisen ja hyödyntämisen.

Siltä varalta, että et ole palautteen vastaanottamisen mestari, kirjoitin viiden kohdan listan, joka saattaa olla avuksi. Se painottuu negatiivisen palautteen vastaanottamiseen. Varoitan, että listaa on todella vaikea omaksua. Laitoin varmuuden vuoksi sen perään kaksi helppoa vinkkiä.

5+2 ajatusta palautteen vastaanottamisesta.

 1 ) Palautteelle pitää altistua.

Välttämätön vinkki. Huomaan kirjoittavani aina saman neuvon. Pyydä palautetta. Etenkin silloin, kun pelottaa helvetisti. Kaikki asiat, joista välttelet kipeää palautetta, jäävät sinulta oppimatta ja kokematta. Tämä on tylsänharmaata elämää. Älä suojaudu arvioinneilta. Kutsu niitä.

2 ) Palaute on ansaittua, pääasiassa.

Mantraapas tätä: kaikki palaute on ansaittua. Saamasi palaute on seurausta siitä, mitä olet tehnyt. Se on antajan näkemys toiminnastasi. Reilua tai asiallista se ei aina ole, mutta tämänkin yläpuolelle voi nousta. Palaute on oppimismahdollisuus joka tapauksessa. Kaikki palaute on ansaittua. Lause ei ole sataprosenttisen tosi, mutta se on hyödyllinen ja kasvattava ajatus.

3 ) Se, kuka olet, on täysin eri asia kuin mitä palautetta saat.

Tämä erottelu pätee hyvässä ja pahassa. Voit hyödyntää kaikkea palautetta, niin positiivista kuin negatiivistakin. Muista, että ne ovat kuitenkin vain signaaleja. Niitä ei kannata samaistaa itseen ja omaan persoonaansa. Saamasi palaute ei ole yhtä kuin se, kuka olet henkilönä. Se on vain signaali jostain toiminnastasi yhdestä lähteestä tällä kertaa. Hyödynnä sitä ja unohda se. Et ole saamasi palaute.

4 ) Palautteen antaja ja palautteen sisältö ovat kaksi eri asiaa.

Kuka sinä olet minulle sanomaan noin?”
Antaja ja sisältö menevät meiltä jatkuvasti sekaisin. Ihmissuhteemme vaikuttaa siihen, miten palautteen kuulemme. Hyödyllinen vinkki asiantuntijalta on tervetullut, mutta ystävältä sama lause on loukkaus. Puolisolta se voidaan tulkita sodanjulistukseksi. Esimerkkilause: sinun olisi hyvä pudottaa painoa. Itse lausunto pysyy samana. Jos voit hyödyntää saman palautteen kaikista lähteistä, onneksi olkoon: olet kypsä aikuinen.

5 ) Saatat saada eri palautetta kuin mitä pyydät.

Ajattele, että olet aloittanut sormiväreillä maalaamisen. Näytät ensimmäisen teoksesi tuttavalle, joka on sinua osaavampi kuvataiteilija. Hän arvostelee sitä kuvataiteilijan kriteeristöllä. Se tuntuu pahalta, joten loukkaannut ja alat puolustautua. Halusit arvostavaa palautetta, mutta sait arvioivaa palautetta. Tämä voi tapahtua myös päinvastoin. Jos haluat tiukkaa arviointia ja sinulle sanotaan “ihan hyvä, hienosti tehty“, sinua ärsyttää.
Palautteen voi jakaa ainakin arvostukseen, arviointiin ja valmennukseen. Jos pyydät yhtä ja saat toista, ei tunnu hyvältä. Tee selväksi, mitä pyydät. Näitä erilaisia muotoja ei kannata myöskään sekoittaa samaan palautteeseen. Se tekee koko palautteesta epäselvää ja falskin tuntuista.

Vaikea lista?
Tiedän. Tässä kaksi helppoa vinkkiä, joista voi aloittaa.

1. Kun kriittinen palaute sattuu, opettele reagoimaan lauseellamitä tarkoitat?“ Lausutaan lempeästi, yhden hengenvedon jälkeen. Seuraa parempi keskustelu.

2. Kun positiivinen palaute aiheuttaa häveliäisyysreaktion, nosta pääsi ylös, katso antajaa silmiin ja sano “kiitos“. Saatat punastua ja nauraa, mutta sehän tuntuu hyvältä.



Siinä se, 5+2. Näitä asioita harjoittelemalla voit kehittyä kypsemmäksi palautteen vastaanottajaksi. Kaikki eivät siihen pysty, mutta sinä kyllä pystyt. Harjoittelet vaan.

 

Voisitko olla kritiikistä kiitollinen?


Kritiikkiin ja palautteeseen ylipäätään on hyvä suhtautua kuin lahjaan. Kiitoksella. Palautetilanteessa saat ympäröivää todellisuutta lahjaksi muilta. Hyvässä ja pahassa. Ilman palautetta et tietäisi omasta tekemisestäsi juuri mitään. Vetäisit tyhjiössä. Näpertelisit. Et kehittyisi.

Yksin itsensä arvioiminen ei toimi. Se on jopa vaarallista.

Kysy mielummin muiltakin.

Palaute on linkkisi todellisuuteen.

Taidokas palautteen vastaanottaminen on vaikeaa. Huono reagointi huonoon palautteeseen on inhimillistä. Kritiikki ei koskaan tunnu hyvältä. Voit kuitenkin nousta ensimmäisen tunnereaktiosi yläpuolelle. Voit käyttää palautetta hyödyksi. Jos ensimmäisellä kerralla ei onnistu, voit aina yrittää uudelleen.

Pääasia, että välillä tekee myös kipeää. Se on ihan normaalia. Siedät kyllä sen.

Kiitä kritiikistäsi.

Silloin kehutkin tuntuvat paljon paremmilta.

terv.
Kalle

ps. Haluaisitko tekstejä, joita ei julkaista muualla? Liity maili-listalle sivun alareunasta. Voit myös kutsua minut kouluttamaan näistä teemoista. 

Poimintoja sinulle

22.04.2016 | Kalle Honkanen

Ihmeellinen esimiestyö.

11.06.2015 | Kalle Honkanen

Muista kuunnella.

31.03.2017 | Kalle Honkanen

Kaksi asiaa, joita et tarvitse.

Ota yhteyttä!

Kiinnostaako yhteistyö kanssani?
Voimme pohtia mahdollisuuksia yhdessä.
Pistä viestiä tai soittele.

Mailiin parempaa postia?

Lähetän maililistalleni tekstejä, joita en julkaise muualla. Ne ovat suorempia ja (kuulemma) parempia. Yritän niiden kautta olla hyödyksi juuri sinulle.
Tilaa ja testaa, onnistunko. 

Saat myös ilmoituksen uusista blogiteksteistä ja mm. avoimista koulutuksistani.

Parempi Ote Oy

Juha Vainion Katu 2, 48100 Kotka

Y-tunnus: 2894216-3

kalle(a)parempiote.com
+358 442 029916

Evästekäytäntö
Tietosuojaseloste

Tilaa uutiskirje

Muualla verkossa

Copyright © 2021 Parempi Ote Oy. All rights reserved.