Työssäsi ei ole kyse sinusta.

Työssäsi ei ole kyse sinusta.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  | +358 44 202 9916
Jaa tämä artikkeli

Parhaat tekijät ovat niitä, jotka ovat jättäneet egonsa ovelle.

 

Erinomaisella työllä on tunnusmerkkejä, jotka löytyvät joka alalta. Työssään erinomaiset ammattilaiset eri aloilta jakavat monia oivalluksia omasta tekemisestään. Erinomainen johtaja, myyjä tai urheilija saattavat kertoa hyvinkin samankaltaista tarinaa ammatistaan. Haluan nostaa esille yhden tällaisen samankaltaisuuden. Erinomaisen ajatuksen. Oivalluksen, joka auttaa sinua lähemmäs parempaa tekemistä. Sitähän näillä teksteillä tavoitellaan.

Oivallus, josta puhun, on seuraava:

Sinun työssäsi ei ole kyse sinusta.

It’s not about you.

Hiljattain twitterissä Mikko Tanner jakoi erinomaisen lainauksen koripallovalmentaja Greg Popovichilta (mm. NBA:n kolminkertainen vuoden valmentaja, viisi NBA-mestaruutta valmentajana). ”Pop” kertoo lainauksessa, millaisia pelaajia hän joukkueeseensa haluaa. Poimin lainauksesta mielestäni olennaisimman kohdan.

"We’re looking for people – and I’ve said it many times – that have gotten over themselves."

Etsimme pelaajia, jotka ovat päässeet yli itsestään.
Jotka ymmärtävät olevansa osa palapeliä.

Parhaat tekijät ovat niitä, jotka ovat päässeet yli omasta erityisyydestään.
Jättäneet egonsa ovelle.

HR-näkökulmasta oivallus on mielestäni erittäin hyödyllinen. Haluaisin nimittäin rekrytoijana löytää täsmälleen tällaisia henkilöitä. Ihmisiä, jotka tietävät, että he ovat osa suurempaa kokonaisuutta. Ihmisiä, jotka suostuvat tekemään osansa erinomaisesti. Joku luovempi taho voisi vaikka kokeilla hakuilmoituksissa.

Etsimme henkilöä, joka ei kuvittele olevansa maailman napa.
Oletko päässyt yli itsestäsi? Hae meille!

Mitä jos hakisimmekin hyvää roolipelaajaa, kuten koripallossa usein ilmaistaan? Mestaruuden ratkaisevat usein nimenomaan roolipelaajat. Rooliinsa suostuvat ja sitä johdonmukaisesti toteuttavat pelaajat.

Yli itsestä - ilmaisu auttaa kokemukseni mukaan myös ymmärtämään joitakin konflikteja työyhteisössä. Etenkin niitä pitkäikäisiä ja kauan marinoituja. Joskus käy niin, että niiden ytimestä löytyy henkilö tai kaksi, jotka eivät ole päässeet itsestään yli. Sinäkin mahdollisesti tunnet tällaisen henkilön. Ihmisen, joka taistelee omaa osaansa vastaan ja joutuu siksi jäämään siihen. Saatat olla itsekin sellainen. Myönnän toki, että prosessi on kesken myös itsellä. Välillä tulee liikaa oltua erityinen lumihiutale.

Toistetaan siis myös itselle.

Työssäsi ei ole kyse sinusta.

Työssäsi on todennäköisemmin kyse asiakkaasta, mitä se sitten tarkoittaakin. Asiakkaan lisäksi, parhaimmillaan, siinä on kyse sinua itseäsi suuremmasta kokonaisuudesta. Sinua tärkeämmästä tarkoituksesta. Parasta työtä tekevät tietenkin ne, jotka tekevät työtään itseään suurempien asioiden eteen. Se voi tarkoittaa sinulle mitä tahansa, mutta itseä suurempi tarkoitus on ehdottomasti hyvän työn tunnusmerkki. Jos työskentelet yrityksessä, jonka tarkoitus on edes lähellä samaa kuin sinulla, olet onnekkaassa tilanteessa. Luulenpa, että teet tehokasta työtä.

Tähän toki sisältyy oletus siitä, että tiedät, mikä tarkoituksesi on.

Jos haluat oikeasti onnistua, sen pitää olla sinua itseäsi suurempi.
Henkilökohtainen menestys on usein suuremman tarkoituksen eräs sivutuote.

Hyvä johtaja sanoo aina, että hän tekee työtään ryhmänsä eteen.
Hyvä myyjä tekee sitä asiakkaalleen.
Hyvä koripalloilija tekee sitä joukkueelleen.

Ymmärrät ajatuksen.

Työsi on osa suurempaa kokonaisuutta.
Työssäsi ei ole kyse sinusta.

Tällä lauseella on toinenkin ulottuvuus. Työssäsi ei ole kyse sinusta, koska et saa mitään aikaan yksin. Työssäsi on kyse yhteistyöstä. Kaikki huipputuloksesi ovat suuremman ryhmän sinulle antamia. Kollegoidesi, esimiehesi, asiakkaiden. Kaikki saavutukset ovat yhteisiä saavutuksia. Näin muuten sanoo myös yksilöurheilija, kun pysähdyt kuuntelemaan hänen ajatuksiaan. Etenkin jos hän on oikeasti menestynyt.

Saavutukset syntyvät yhteistyössä.

Vielä tarkemmin, ne syntyvät kasvokkaisuudessa.

Työsi onnistumisessa sinun ponnistelusi yksinään ovat lopulta riittämättömiä. Paremmalla tukiverkostolla, muiden mukana, yhtenä osana laajempaa tehtävää olet pysäyttämätön.

Onnistumisesi on yhteistyötä.

Työssäsi ei ole siis kyse sinusta, koska siinä on kyse jostain tärkeämmästä ja koska et saa kuitenkaan mitään aikaan yksin. Työssäsi on lopulta kyse muista.

Siirrä fokus pois itsestäsi. Tee ammattiasi muita varten ja muiden kanssa.

Kysy itseltäsi, keitä he ovat?
Keitä varten teen, mitä teen?
Kenen kanssa?

Vastauksesi ohjaa tielle erinomaisiin tuloksiin.

terv.

Kalle

 

ps. Haluaisitko tekstejä, joita ei julkaista muualla? Liity maili-listalle sivun alareunasta. Voit myös kutsua minut kouluttamaan näistä teemoista. 

 

Poimintoja sinulle

15.03.2021 | Kalle Honkanen

Miksi tiimissä ei tapahdu?

22.05.2014 | Kalle Honkanen

Erilainen ruokapäiväkirja.

Ota yhteyttä!

Kiinnostaako yhteistyö kanssani?
Voimme pohtia mahdollisuuksia yhdessä.
Pistä viestiä tai soittele.

Mailiin parempaa postia?

Lähetän maililistalleni tekstejä, joita en julkaise muualla. Ne ovat suorempia ja (kuulemma) parempia. Yritän niiden kautta olla hyödyksi juuri sinulle.
Tilaa ja testaa, onnistunko. 

Saat myös ilmoituksen uusista blogiteksteistä ja mm. avoimista koulutuksistani.

Parempi Ote Oy

Juha Vainion Katu 2, 48100 Kotka

Y-tunnus: 2894216-3

kalle(a)parempiote.com
+358 442 029916

Evästekäytäntö
Tietosuojaseloste

Tilaa uutiskirje

Muualla verkossa

Copyright © 2021 Parempi Ote Oy. All rights reserved.