Jatka loppuun asti!

Jatka loppuun asti!

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  | +358 44 202 9916
Jaa tämä artikkeli

On huono päätös jättää jokin kesken. Silloin et voi arvioida tuloksia ja oppia.

 

Sinä ja minä syyllistymme erääseen hassuun käytökseen, mitä tulee yrityksiin muuttaa elintapojamme:

Arvostelemme asioita, joita emme itse ole kunnolla tehneet.

Emme viimeistele projekteja ennen kuin annamme niistä tuomiomme.

Tulin hiljattain lukeneeksi hyvän kirjan, jota on kehunut kaikille, jotka ovat erehtyneet kuuntelemaan. Sen nimikin on viihdyttävä: Fat loss happens on a monday.

Kirjan ohjeiden kirkkaus ja yksinkertaisuus on ovat piristävää nykypäivän poukkoilevan fitnesskeskustelun vastapainoa. Nykyajassa haluamme vain uutta, vaikka toimivat asiat on keksitty, etenkin periaatteiden tasolla. Keksimme ne uudelleen koko ajan. Tässä ei toki ole mitään vikaa.

Koko kirjan pointti on lienee asioiden tekeminen etukäteen oikein.
Rasvat lähtevät maanantaisin.

Menestys on päivän loppuun saattamista ennen kuin päivä alkaa. Tämä pätee elämäntapamuutoksiin yhtä vahvasti kuin muuhunkin saavuttamiseen. Kirjassa on useita hyviä ajatuksia, joista painon pudottamiseen liittyvät tavat ovat vain osa. Valitsen tällä kertaa periaatteen, joka ei käsittele vain painon pudottamista aiheena.

Tällä kertaa kirjoitan sinulle viimeistelystä.
Loppuun asti tekemisestä.

Muista tämä:

Vasta, kun henkilökohtaiset projektit tehdään loppuun asti, niiden järkevyys paljastuu.

Asioista on mielekästä ja tuloksellista keskustella vasta niiden loppuun saattamisen jälkeen. Tämä on oppimisen kannalta ratkaiseva oivallus.

Usein emme saata asioita loppuun. Meiltä puuttuu viimeistely. Kansiin sulkeminen. Tästä johtuen seuraava askel, eli arviointi, jää vajaaksi. Näin ollen myös opit jäävät vajaaksi.

Parhaimmillaan jälkiarviointi on hyvä keskustelu, jopa mehustelu. Näin on etenkin porukalla tehdyissä asioissa. Työelämäkontekstissa se, että emme saata asioita loppuun, on mielestäni suuri syy siihen, että koemme muutoksen jatkuvana ja kaoottisena. Asioiden sulkeminen ja arviointi unohtuu.

Miten asioita sitten tehdään tietoisesti?

  • Suunnitellaan asia.
  • Tehdään se (loppuun asti).
  • Keskustellaan siitä.

Tämän mallin poimin kirjan inspiroimana.

Plan the hunt.
Hunt.
Discuss the hunt.

Kolmas kohta on oppimiselle välttämätön. Se ei kuitenkaan onnistu ilman toisen kohdan kunnollista toteutumista.

Tehdään asia loppuun. Vasta sen jälkeen arvioidaan, opitaan ja otetaan seuraava suunnitelma. Tämä on hyvä ja vastuullinen tapa tehdä.

Joskus, kun yritämme elämäntapamuutosta, toteutamme hiukan erilaista kaavaa.

Se menee seuraavasti:

  • Kerrotaan, että tehdään asia, suunnitellaan.
  • Ei tehdä sitä.
  • Vaietaan.
  • Kerrotaan seuraavasta asiasta.

Jos haluat esimerkin, mene instagramiin. Etsi kuvia, joissa henkilöt aloittavat dieettinsä. Keksi joku hyvä hashtag, #DietDayOne, #DietStarts, #DetoxDayOne, #FastDayOne, #VelocityDiet ja niin edelleen. Löydettyäsi sopivia esimerkkejä, etsi samojen henkilöiden kuvat siitä, kun he ovat päässeet aloittamansa projektin loppuun.

Noh, tiedät kyllä mitä tästä seuraa. Et löydä kovin montaa kuvaa. 

Täydellisen ruokavalion tai treeniohjelman löytämiseen kun kuuluu olennaisesti se vaihe, että sen noudattaminen lopetetaan.

Näin meille monesti käy.
Aloitamme, mutta emme pääse loppuun asti.
Kesken jättämisen syy jää itsellemmekin epäselväksi.
Petymme ja vaikenemme asiasta. Syytämme itseämme.
Vahvistamme negatiivista mielikuvaa itsestämme.
Siitä sitten seuraavaa haastetta kohti!

Tiedän myös ihmisiä, joiden kehityspyrkimykset ovat salaisia. Vastauksena nykypäivän etukäteen tehtyyn tuulettamiseen he ovat varmuuden vuoksi hiljaa kaikesta. Ei kerrota etukäteen, ei tehdä, eikä keskustella jälkeenpäin. Tavoitteita uhkaa taikausko siitä, että tavoitteesta tulee jotenkin haavoittuvampi muille kerrottuna. Ihmiset sitten kiusaavat, kun ei saavuta tavoitettaan. 

Entä jos salailusi johtuu siitä, ettet itse usko onnistuvasi?

Se, ettei kerro tavoitettaan kenellekään, on tehokas tapa olla saavuttamatta mitään. Älä pyydä anteeksi sellaista, mitä haluat saavuttaa. Kerro jollekin. Sen jälkeen tee projektisi loppuun. Sen jälkeen keskustele siitä.

Pointtini saapuu.
Kun seuraavan kerran päätät kokeilla sitä 12 päivän penkkiohjelmaa, kuukautta parempiin pakaroihin, mehupaastoa, sitruunavesidieettiä tai vaikkapa säästämishaastetta, tee se loppuun asti.

Tee.

Se.

Loppuun.

Asti.

Saat puolestani kokeilla mitä tahansa hullua, kunhan teet sen loppuun. Ansaitset viimeistelystäsi oikeuden kertoa, mitä mieltä olet asiasta.

Pääset keskustelemaan siitä, mikä projektissasi oli hyvää, mikä ei. Voit katsoa, pääsitkö tavoitteeseen. Epäonnistuminen on hyväksyttyä, kunhan se tulee seurauksena yrittämisestä ja selkeästä loppuun saattamisesta. Näin opit enemmän JA kehityt pidemmälle.

Jatka loppuun asti!

Loppuun asti tekemällä opit ja kehityt. Löydät seuraavan tavoitteesi. Yksi surkeimmista tempuista, jota harrastamme, on jättää jotain kesken ja sitten haukkua se surkeaksi ja toimimattomaksi. Jos et pysty viimeistelemään olet todennäköisesti yrittänyt jotain täysin kohtuutonta tai lähtenyt matkaan ymmärtämättä itsekuria. Lisäksi olet saattanut tavoitella jotain, mitä et tosiasiassa edes halua.

Olen jättänyt itse kesken niin monta asiaa, etten edes muista valtaosaa niistä. Olen kertonut niistä etukäteen ja hävennyt hiljaisesti myöhemmin. Parhaat jutut, jotka olen tehnyt ja joista olen ylpeä, ovat niitä, jotka tein loppuun. Tutkintopaperiin, vaakalukemaan, salinostoon. Kaikki saavutuksistaan ylpeät tietävät tämän tunteen.

Parhaita oppituntejani ovat olleet ne loppuun saatetut asiat, joissa epäonnistuin. Kaikki tosissaan jotain tavoitelleet ymmärtävät, että kaikkensa antamisen jälkeinen epäonnistuminen ei ole tappio. Jos teet tosissaan loppuun asti, et häviä, vaikka epäonnistuisit.

Se, mitä en ole tehnyt loppuun asti, on autuaasti unohdettu.
Kun sitä ei muista tai hyväksy, on hankala oppia.

Älä siis lopeta, vaan anna kaikkesi.
Se toimii paremmin. Se opettaa.

Ylitä kalkkiviiva.
Juhlitaan vasta sen jälkeen.

terv.
Kalle

 

ps. Haluaisitko tekstejä, joita ei julkaista muualla? Liity maili-listalle sivun alareunasta. Voit myös kutsua minut kouluttamaan näistä teemoista. 

Poimintoja sinulle

04.11.2014 | Kalle Honkanen

Muste voittaa muistin.

03.02.2014 | Kalle Honkanen

Kyykyllä kuntoon.

27.04.2015 | Kalle Honkanen

Neljän sanan kehittymisresepti.

Ota yhteyttä!

Kiinnostaako yhteistyö kanssani?
Voimme pohtia mahdollisuuksia yhdessä.
Pistä viestiä tai soittele.

Mailiin parempaa postia?

Lähetän maililistalleni tekstejä, joita en julkaise muualla. Ne ovat suorempia ja (kuulemma) parempia. Yritän niiden kautta olla hyödyksi juuri sinulle.
Tilaa ja testaa, onnistunko. 

Saat myös ilmoituksen uusista blogiteksteistä ja mm. avoimista koulutuksistani.

Parempi Ote Oy

Juha Vainion Katu 2, 48100 Kotka

Y-tunnus: 2894216-3

kalle(a)parempiote.com
+358 442 029916

Evästekäytäntö
Tietosuojaseloste

Tilaa uutiskirje

Muualla verkossa

Copyright © 2021 Parempi Ote Oy. All rights reserved.