Ota vain yksi tavoite.

Ota vain yksi tavoite.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  | +358 44 202 9916
Jaa tämä artikkeli

Yhden tavoitteen ottaminen nostaa onnistumisen todennäköisyyden 80 prosenttiin.

 

Minulla on aivan liikaa tavoitteita.

Asioita, jotka kiinnostavat, on aivan liikaa. Asioita, joita haluaisin tehdä, on aivan liikaa. Monet toisistaan irralliset asiat inspiroivat.

Asia on kuitenkin niin, että kun uppoutuu eri asioihin joka puolella, huomaa pian stressaavansa tekemättömistä asioista. Tiedän kyllä, miten tämä pitäisi ratkaista. Tehdä tai olla tekemättä.

Olen havainnut, että kaikkea haluamaansa ei voi tavoitella yhtä aikaa. Ei ainakaan tehokkaasti tai kovin kauaa. Tämä yksinkertainen totuus pätee lähes aina.

Miksi?

Koska aikaansaaminen on keskittymistä.
Älykkyys on keskittymisen funktio.

Jälkimmäisen lauseen pöllin Jari Sarasvuolta (muistaakseni PVTT1 - valmennuksessa). Lause kolahti. Syntyi oivallus.

Se ei ole vielä siirtynyt toimintaa täydellisesti. Edelleen sähellän keskittymättä - kuten sinäkin.

Jos et keskity, on ihan sama mitä osaat. Kaikella osaamisellasi ja kyvyilläsi et tee mitään ilman keskittymistä yhteen asiaan. Vasta keskittyminen paljastaa potentiaalisi. 

Kuten Suomen parasta liikuntablogia kirjoittava Lihastohtori meille kertoo, kehittyminen tottelee keskittymisen periaatetta myös, kun on kyse fysiikasta. Liikunta-alan puolella puhutaan harjoittelun spesifisyydestä.  Esimerkiksi lihaskasvu ja rasvanpoltto yhtä aikaa on hieno tavoite, mutta ei onnistu sinulta. Ellet sitten ole ylipainoinen aloittelija tai vahvasti lääkitty. Myöskään nopeus ja kestävyys eivät kehity kunnolla yhdessä harjoiteltuna. Intensiivinen kestävyyden harjoittelu tuhoaa nopeuden, ja toisin päin.

Mitä harjoittelet, se kehittyy.
Mihin keskityt, siinä edistyt.

Jos aiot oikeasti nostaa tasoasi, sinun ensin täytyy tietää, missä asiassa. Loogista, mutta unohtuu helposti. Kun sohellat kaikkiin suuntiin, jäät keskinkertaiselle tasolle. Tämä ei haittaa, jos sinulle kelpaavat vaatimattomat edistysaskeleet tai suuria tavoitteita ei ole. Kumpikin on sallittu lähestymistapa.

Pidä kuitenkin huolta, ettet tietämättäsi kuulu siihen joukkoon, jolla ei oikeasti ole mitään tavoitetta. Olen itse tästä hyvä todiste. Ohjelmallinen sählääminen on kuulunut voimaharjoitteluuni jo kauan. Ruokavalion suhteen toteutan samaa sekoilua. Jos olisin tehnyt keskittyneemmin yhtä tavoitetta kerrallaan, olisin huomattavasti parempi haluamissani asioissa. Satunnaisesti onnistun erittäin hyvin. Tällöin otan käyttöön voimavalmentaja Dan Johnin maksiimin:

It worked so well, I got bored with it and stopped.

Sen lisäksi, että keskittyminen on ainoa tapa tehdä mitään aikaansaavasti, se toimii myös ylätasolla. Keskittymistä vaatii myös se, miten lähestyt omaa elämääsi ja tavoitteitasi. Tavoitteesi ja arkesi ovat nimittäin systeemi. Kaikki liittyy kaikkeen. Tästäkin näkökulmasta suosittelen keskittymään vain yhteen tavoitteeseen kerrallaan.

 Miten valitset yhden tavoitteesi?

 Kirjaa kaikki asiat, mitä haluaisit saada aikaan. Konkreettisina tavoitteina. Voit aloittaa yleisistä haluista, mutta etene konkretiaan.  Todennettavaan saavutukseen tai numeroon. Käytä inspiroivia, mutta mahdollisia tavoitteita. Voit myös tutkia, mikä ylipäätään on mahdollista. Joku on nimittäin jo onnistunut tavoitteessasi.

Toisin kun usein tehdään, en neuvo sinua palastelemaan näitä pienemmiksi askeleiksi tai tämän päivän tavoitteiksi. Ota kaikki tavoitteet kasaan sen kummemmin järjestämättä. Katso tätä rypästä asioita, joita haluat saada aikaan.

Ensimmäinen pohdinta:

Ovatko tavoitteet harmoniassa?
Ovatko jotkut tosiasiassa ristiriidassa?

Poista tai muuta niitä, mitkä eivät sovi kokonaisuuteen.
Jos kaikki sopivat keskenään yhteen, hyvä.
Kun olet harmonisoinut tavoitteet, siirry eteenpäin.

Toinen pohdinta:
Onko tavoitteillasi jonkinlainen järjestys?
Voisiko tavoitteillasi olla järjestys?
Siis näin:

Hankala, mutta kannattava pohdinta.

Tavoitteilla ei tarvitse olla suoraa seuraussuhdetta. Ne voi saada järjestykseen sen mukaan, mikä helpottaisi seuraavaa tavoitetta. Yksi järjestämistapa voi olla myös innostavimman laittaminen ensimmäiseksi.

Oikeasti paras tapa olisi sijoittaa kärkeeen kokonaishyödyllisin tavoite. Tätä ei ole välttämättä helppo arvioida, mutta yritä silti.

Tavoitteidesi todellisuus on nimittäin tällainen:

Jos pääset tämänkaltaiseen ymmärrykseen tavoitteistasi, olet pitkällä. Kun
löydät tuon vihreän laatikon, tiedät mihin keskittyä. Olet löytänyt tavoitteen, jonka saavuttaminen vaikuttaa kaikkeen muuhun positiivisesti.

Lupaan sinulle, että tällainen asia on olemassa.
Se kannattaa etsiä.

Systeemi on tietenkin kuviota monimutkaisempi ja jatkuvassa muutoksessa. Voit kuitenkin tutkia nykytilaasi yhä uudelleen. Yrittää ja erehtyä. Jahdata merkittävintä, hyödyllisintä ja vaikuttavinta tavoitettasi. Takaan, että tämä ei ole huono ponnistelun kohde.

Ota oikeasti vain yksi tavoite.
Jahtaa sitä.

Muut asiat hoidat sillä aikaa vain yhtä hyvin kuin ennenkin, eli et siis yritäkään parantaa. Vedät tavanomaisesti.

Yhden tavoitteen ottaminen nostaa saavuttamisen todennäköisyyden 80%:n paikkeille. Pelkästään kolme yhtäaikaista tavoitetta ottamalla antaudut täydelle sattumanvaraisuudelle. Todennäköisyytesi onnistua tippuvat siis tavoitteita asettamattomien tasolle.

Kysymys kuuluukin:
Mitä sinun pitäisi tehdä ensiksi?
Mitä tulisi ainakin tehdä, että hommat nytkähtävät eteenpäin?
Kun osaat vastata tähän, niin ehdotan, että toimit seuraavasti.

Osta muistikirja. Kirjoita sen kanteen tai sisäkanteen ”Yhden tavoitteen kirja”. Voit nimetä sen myös tavoitteesi mukaan.
Ehdotan usein kirjallista työskentelyä, ja sille on syynsä.

Kirjoita tähän kirjaan tavoitteesi nyt, joka aamu, sekä aina kun tarvitset itsekuriannoksesi. Kirjoita joka päivä kaikki, mitä asian eteen teet. Arvioi, kertaa, lue. Kirjoita päiviäsi valmiiksi etukäteen.

Tiedä, mitä olet tekemässä. Käytä aikaasi siihen, että pidät tavoitteen tavoitteena. Älä sähellä. Älä ole keksivinäsi parempaa tekemistä. Tee yhtä asiaa. Tee se loppuun asti.

Ja kun unohdat, lue kirjaasi ja muista.

Palaan taas voimavalmentaja Dan Johnin nerokkuuksiin:
”The goal is to keep the goal, the goal.”

Ota vain yksi tavoite.
Muista se. Älä lopeta.
Voita tavoitteesi. Nauti saavutuksestasi.
Voitat samalla paljon muutakin.

Tämän jälkeen voit ottaa seuraavan tavoitteen.
Ellet ole vahingossa saavuttanut jo sitäkin.

terv.
Kalle

 

ps. Haluaisitko tekstejä, joita ei julkaista muualla? Liity maili-listalle sivun alareunasta. Voit myös kutsua minut kouluttamaan näistä teemoista. 

Poimintoja sinulle

29.04.2017 | Kalle Honkanen

Miten hallitset uraasi?

26.02.2016 | Kalle Honkanen

Muutu hitaammin.

23.09.2016 | Kalle Honkanen

Pilaantunut porkkana.

Ota yhteyttä!

Kiinnostaako yhteistyö kanssani?
Voimme pohtia mahdollisuuksia yhdessä.
Pistä viestiä tai soittele.

Mailiin parempaa postia?

Lähetän maililistalleni tekstejä, joita en julkaise muualla. Ne ovat suorempia ja (kuulemma) parempia. Yritän niiden kautta olla hyödyksi juuri sinulle.
Tilaa ja testaa, onnistunko. 

Saat myös ilmoituksen uusista blogiteksteistä ja mm. avoimista koulutuksistani.

Parempi Ote Oy

Juha Vainion Katu 2, 48100 Kotka

Y-tunnus: 2894216-3

kalle(a)parempiote.com
+358 442 029916

Evästekäytäntö
Tietosuojaseloste

Tilaa uutiskirje

Muualla verkossa

Copyright © 2021 Parempi Ote Oy. All rights reserved.