Haluatko kuntoon? Opettele tämä.

Tammikuu meni. Tästä huolimatta muutama uudenvuodenlupauksen räväyttänyt arjen sankari on edelleen kuntosalilla, ihme kyllä. Noh, hyvä että ovat. Itse asiassa erittäin hyvä. Huomasin myös, että helmikuun alku on tuonut uusia kasvoja.

Multa kysytään aina silloin tällöin treenaamisesta jotain. Tässä on vastaukseni.

Opettele kyykkäämään.

Haluatko laihduttaa? Opettele kyykkäämään. Haluatko kasvaa ja saada lihaksia? Opettele kyykkäämään. Haluatko tuntea olosi paremmaksi? Opettele kyykkäämään. Haluatko olla notkeampi ja liikkuvampi? Opettele kyykkäämään.

Haluatko parantaa elämänlaatuasi?
Suosittelen, että opettelet kyykkäämään.

Kuulostaa varmasti rasittavalta tuputtamiselta. Mutta otetaanpa argumentti alusta.

Image

Odotan, että sinun täytyy pystyä tähän. Minusta se ei ole liikaa odotettu ihmiseltä, joka haluaa olla kunnossa. Ei ainakaan tämän kuvan perusteella. Tämän ymmärrät varmasti ilman alleviivausta.

Kyykkyyn meneminen on luonnollinen liike, jonka hallitsemiselle läpi elämän ei ihan oikeasti pitäisi olla mitään estettä. On totta, että tämä on joillekin helpompaa kuin toisille. Joillekin kyykky (etenkin takakyykky vapailla painoilla) on lähestulkoon mahdottomuus, mutta on todennäköistä, että sinulle se ei ole mahdotonta. Ylivoimaisesti suurimmalta osalta se onnistuu. Älä siis heittäydy erityiseksi lumihiutaleeksi, jonka ongelmat ovat muita suurempia. Lisäksi voit tehdä etukyykkyä – se on helpompaa. Jos opit sen, se riittää kaikkien kyykyn etujen saamiseen.

Jos kyykky on mahdottomuus, täytyy ihmisen panostaa liikkuvuuteen. Tämä on se avain, jolla elämänlaatu paranee, askel kevenee ja vaikkapa ne iänikuiset selkäkivut vähenevät. Yksinkertaistettuna. Riittävä liikkuvuus lantionseudulla ja tätä kautta kyykkäämisen kivuton hallinta parantavat elämänlaatua ja olemista erittäin paljon. Ainakin verrattuna siihen alkutilanteeseen, että kyykkyyn ei päästä kaatumatta. Samalla ihmisen on hyvä tunnistaa se, että liikkuvuus ja venyvyys ovat kaksi eri asiaa. Venyttely ei riitä liikkuvuuden parantamiseen. Liikkuvuus paranee liikkeellä.

Eli: jotta pystyisit harjoittelemaan kyykkyä nousujohteisesti (vapailla painoilla), sinun täytyy laittaa liikkuvuutesi ja tasapainosi kuntoon. Tämän tekeminen parantaa kaikkea muutakin harjoitteluasi ja toimintaasi valtavasti. Nämä ominaisuudet ovat vaatimuksia moneen muuhunkin suorittamiseen. Kuten kunnolliseen, ihmisolennoille tarkoitettuun juoksemiseen (kts. aiempi posti).

Hoida itsellesi hyvä liikkuvuus. Se avaa mahdollisuuden voimaan, nopeuteen, kestävyyteen ja kaikkeen urheiluun. Lisäksi; jos olet alun perin huonossa kunnossa, pelkkä liikkuvuuteen keskittyminen auttaa laihduttamisessa, koska aktiivisuus nousee joka tapauksessa ja joudut lattialle möyrimään. Lattialla urheileminen on yksi isoimmista harjoitusohjelmien puutteista muutenkin. Tämä ajatus tulee Dan Johnilta. Googlettakaa.

Kyykkyä tekemällä saat suurimmat vasteet sekä lihasten kasvatukseen että rasvan vähentämiseen. Piste.

Miten pystyt opettelemaan tämän kuningasliikkeen?

Paina tästä linkistä.
Opettele sen takaa löytyvä Limber 11 – rutiini ja tee se päivittäin, mielellään useita kertoja päivässä. Voit tehdä sen myös salilla ennen harjoitustasi. Samalla kun etenet tässä rutiinissa, lue tämä:

http://lihastohtori.wordpress.com/2013/06/18/jalkakyykky/
Lue myös jalkakyykkyartikkelin osa II. Oikeaan kyykkytekniikkaan löytyy todella paljon ohjeita. Suosittelen tutustumaan mm. Jim Wendlerin näkemyksiin tekniikasta ja saliohjelmista muutenkin.

Kun osaat kyykätä tolkullisesti ja syvälle, laita tanko niskaan/selkään tai olkapäiden päälle  kaulan eteen ja lisäile tankoon painoa silloin tällöin kun siltä tuntuu. Tee tätä n. 10 vuotta vähintään viikottain, noin aluksi. Voit toki tehdä myös muita asioita. Ole hyvä. Jos et tee tätä, älä kysy, miten penkkitulosta saa paremmaksi tai selluliitin pois tai mikä on parasta jos haluaa ”vähä kiinteytyä”. Älä oikeasti.

Älä myöskään kyykkää vaakatasoa (lonkkanivel polvinivelen tasolla) korkeammalta ala-asennossa. Älä vaan tee sitä. Vaikka minkä tahansa urheilulajin harrastaja sanoisi mitä tahansa ”luistelukyykystä” tms. puolikyykystä, niin sillä ei pitäisi olla paikkaa yhdenkään urheilijan harjoittelussa. Tiedän kyllä, että suomalaisen yleisurheilun voimaohjelmat ovat edelleen mallia Arto Bryggare, mutta se ei ole onneksi meikäläisen ongelma. Jos polvet vaivaavat kyykyssä, pidä huolta, että ne eivät kyykyssä pääse kiertymään sisäänpäin. Apua voi olla myös siitä, että et päästä niitä liikkumaan eteenpäin yli varvaslinjan. Tekniikasta voisi vääntää tekstiä loputtomiin, mutta tämän tekstin pointti oli; opettele kyykkäämään.

Kuvan osoittama asento ja sitä syvemmälle kyykkääminen hyväksytään. Mitään tästä korkeampaa ei.

Kirjoittaja on katkaissut eturistisiteensä (ei kyykätessä) ja leikkauksen jälkeen opetellut kyykkäämään kunnolla. Toisessa polvessa on osgood-schlatter. Voi googlettaa. Moni kertoisi, että meikäläisen ei pidä kyykätä. Kyykkymaksimi on kuitenkin taisteltu 90 kilon tietämiltä 140 kiloon. Liikkuvuus on parantunut aivan uudelle tasolle. Elämä on helpottunut, jalat ovat terveet ja suorituskykyiset muun kropan kanssa. Kaikki tuntuu helpommalta.

Ainiin ja vielä…
Vahva jalkojen lihaksisto on yksi merkittävä elinajan pidentäjä vanhentuneella väestöllä.
Ja tähän voit itse vaikuttaa.

Kuinka kauan haluat elää?

Vastaa