Kahdeksan yllättävää pyyntöä johtajalle.

Kahdeksan yllättävää pyyntöä johtajalle.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  | +358 44 202 9916
Jaa tämä artikkeli

Mitä sellaista sinulta johtajana toivotaan, jota et ehkä odottaisi?

Hyvistä neuvoista johtajille ei ole pulaa.

Johtamisen tarkistuslistoja löytyy helposti. Ne voivat olla jopa hyviä.
Itsekin olen joskus, satunnaisesti, onnistunut asiassa neuvomaan.

Olen kuitenkin kokenut, että monesta neuvosta unohtuu eräs johdettavien ihmisten näkökulma.
Tavallaan niistä puuttuu yksi inhimillinen osatekijä.

Mikä?
Se, että olemme aikuisten ihmisten kanssa tekemisissä.
Se, että pystymme kypsään keskusteluun yhdessä.

Kun sisäistämme tämän näkökulman, huomaamme, että ihmisten odotukset johtajille ovat usein selkeitä ja kypsiä.
Jopa siinä määrin, että ne voivat tulla johtamistyöläisille yllätyksinä.

Toki yllättävyys on myös merkki siitä, että johtamisen odotuksista ei ole juurikaan keskusteltu.

Mielenkiintoinen kysymys onkin:
Mitä sellaista johdettavasi toivovat sinulta, jota et heti ajattelisi?
Mitä sellaista he haluavat pyytää sinulta, joka vaikuttaa aluksi kummalliselta?

Olen havainnut, että tämän listan asioita sinun on johtajana helppo tehdä vilpittömästi väärin. Tarkoituksesi on hyväntahtoinen, mutta toiminta ei tuota ajateltuja tuloksia.

Tässä listassa on kahdeksan esimerkkiä pyynnöistä, joita et ehkä ajattelisi, että omalla tiimilläsi on sinulle.
Nimesin ne yllättäviksi pyynnöiksi. Kokeillaan, yllätytkö. 

1) Älä suojaa peloilta.

Kerro selkeästi, mikä sinua johtajana huolettaa. Kerro, mikä meitä yhdessä uhkaa. Kukaan ei tule puolellesi, jollei ensin tiedä, mitä vastaan. Sinun toki tulee pysyä optimistina. Tehtäväsi ei ole tartuttaa pelkoa muihin tai kasvattaa sitä, mutta et saa myöskään suojella siltä. Se voi lisätä epäselvyyttä. Ajattele mielummin, millainen voimavara ihmisiin tartutettu rohkeus voisi teille olla. Sen jälkeen muista, että rohkeutta ei voi olla ilman pelkoa.

Se, että yrität suojata ihmisiä pelolta, kasvattaa pelkoa. Se, että et suojaa peloilta, vähentää pelkoja. Jaetut uhkakuvat pienentyvät. Haluat suunnata ihmisten energiaa uhkakuvien taklaamiseen ja toistuviin hyökkäyksiin niitä kohti.

Emme voi rohkaistua, jos emme tiedä, mitä pelkoa kohti.
Epäselvyys ei rohkaise ketään.

2) Odota selkeästi, aseta vaatimuksia.

Se, että annat ihmisten keksiä itse, mitä heiltä odotetaan, on heitteillejättöä. Anteeksi. Moni kokee sen näin. Tiedän, että sinulle on kerrottu itseohjautuvuudesta, mutta olet ymmärtänyt sen väärin.

Muista, että suuri osa meistä toimii paremmin, kun heiltä odotetaan jotain suoritusta. Jos et odota etkä vaadi, et voi myöskään vahvistaa positiivista kuvaa toisen ihmisen kyvyistä. Odotusten kautta voit nähdä johdettavasi paremmin kuin he näkevät itsensä. Odotat, koska välität. Odotat, koska uskot.

Kuulen usein, miten paljon ihmiset kärsivät tavoitteettomuudesta työssä. Se, ettei vaadi mitään, ei ole lempeää ihmisjohtamista, vaan johtamatta jättämistä. Tällä johtamiskysynnän väheksymisellä aiheutamme epäselvyyshaittan koko organisaatioon.

Ihminen haluaa vastata vaatimuksiin.
Olla luottamuksen arvoinen.
Anna tähän mahdollisuus.
Heitä haaste, jonka tasolle nousta.

3) Puutu muiden riitoihin.

Suurin piilokustannuksenne on käsittelemätön riita.
Tiimiäsi rassaavat konfliktit, joista et tiedä. Niitä lisäksi vähätellään sinulle. Se on sinun näkökulmastasi pirullinen ongelma.

Siinä vaiheessa, kun saat konfliktin tietoosi tai havaitset sen ihmisten välillä, kaikki jo odottavat sinulta niihin puuttumista. Se, ettet puutu, ärsyttää kaikkia. Hiljalleen konflikti kasvaa. Puhumattakaan siitä, että sinulle on asetettu myös lainsäädännöllinen vaade ratkaista ihmisten välisiä ongelmia (TSL 2. luku 1 §).

Lisäksi: kun et puutu ihmisten välisiin ongelmiin, muiden luottamus sinua kohtaan vähenee. Sinulta odotetaan jämäkkyyttä näiden asioiden suhteen. Kun et toimi, alat menettää johtamisesi vastetta. Johtamistyösi moraalinen oikeutus alkaa rapautua. Lopulta kulttuuri laskeutuu huonoimman käytöksen tasolle.

Joko pelottaa?
Hyvä.
Ota riidat käsittelyyn.

4) Tee päätöksiä.

On totta, että haluamme usein enemmän valmentajan kuin ”perinteisen” pomon. Tässä kuitenkin tapahtuu väärinkäsitys. Emme tällä tarkoita henkilöä, joka ei osaa vetää liipasimesta. Voimme mielellään päättää yhdessä, mutta aina se ei ole tarpeen. Lisäksi, meitä ärsyttää veivata kaikkien asioiden kaikkia näkökulmia loputtomiin. Kerro sinä lopulta, miten tehdään.

Kun odotamme sinulta päätöksiä, kysymme sinulta suoraan.
Kun kysymme, haluamme päätöksen.
Päättämättömyytesi haittaa kykyämme suoriutua.

Entä jos olet sitä mieltä, että jonkun muu tulee tehdä kyseinen päätös? Miten toimit?
Sovi siitä täydellisen selkeästi etukäteen ja varmista, että tämä henkilö haluaa tehdä kyseisen päätöksen. On ehdottoman järkevää kasvattaa muiden päätösvaltaa, mutta se ei tarkoita sinun päättämättömyyttäsi tai epäselkeyttä asiasta.

5) Ole oma itsesi.

Älä esitä meille.
Haluaisimme tuntea sinut.

Ymmärrämme, että meillä on valtarakenteesta johtuvaa etäisyyttä, mutta haluamme kuitenkin olla ihmisen johdossa. Kutsumme sinua mielellään etunimeltä, sen mitenkään vähentämättä arvostustamme sinua kohtaan. Hyvät välimme eivät haittaa keskinäistä työnjakoamme. Aikuisia ihmisiä tässä ollaan.

Olemme mielummin sinuun hyvissä väleissä, ihan ihmisinä. Meidän seurassamme sinun ei tarvitse esittää titteliäsi. Voit olla meidän seurassamme hitusen rennompi kuin alun perin ajattelit olevasi. Toivomme sinulta luontevaa viestintää, emme täydellisiä sähköposteja. Keskinäinen ihmisyys ei haittaa yhteistyötämme, päinvastoin.

6) Pidä huolta myös itsestäsi.

Olemme huolissasi jaksamisestasi.
Näemme kyllä, että sinäkin olet kuormittunut.

Tiedämme, että sinulla on paljon töitä. Yritämme olla tuomatta sinulle yhtään lisää pöydällesi. Teemme mielellämme elämästäsi hiukan helpompaa, kunhan vain kerrot meille miten. Ymmärrämme, että olemme tässä samalla puolella.

Haluamme itseämme johtamaan henkilön, joka on hyvässä vireessä. Sellaisen, kuka jaksaa työpaikan heittämiä haasteita. Sellaisen, jonka energia riittää säilyttämään hyvän mielen ja optimismin. Muista siis nukkua. Pidä kiinni harrastuksistasi. Sinun ei tarvitse lähettää meille sähköposteja 01:23 maanantaisin, me pärjäämme kyllä ilman niitä. Ota sunnuntai ihan rennosti, selvitetään homma sitten töissä.

7) Auta meitäkin kehittymään.

Me haluamme osata hommat paremmin.
Tee siitä meille mahdollista.

Älä siis tee kaikesta helppoa, heitä joskus sopivasti haasteitakin. Tarjoa meille venymisen paikkoja ja kannusta ottamaan niitä. Kun näet meissä kykyjä, joita emme itse ihan tajua, ota ne puheeksi. Ohjaa meidät huomaamaan onnistumisia, jotta voimme olla vieläkin parempia.

Kyllä meitä saa haastaa. Haluamme saada haasteita, jotkut toki enemmän kuin toiset. Muista siis, että meillä kaikilla on oma kehittymisen tahtimme ja etenkin oma suuntamme. Älä kuitenkaan oleta, että haluamme aina tehdä vain helppoja juttuja samalla tavalla kuin ennenkin. Se vähän kyllästyttää meitä.

8) Pidä meitä aikuisena.

Kohtele meitä kuin aikuisia.
Älä kaunistele tarpeettomasti. Puhu sopivan suoraan.

Kehu usein, mutta vain sitä, mitä oikeasti pidät kehuttavaa. Säilytä positiivinen asenne, se on aina hyödyllinen. Älä kuitenkaan sen varjolla unohda huomauttaa asioista, joissa on huomautettavaa. Kestämme kyllä, kun muilta osin on positiivinen meininki.

Kerro meille, mitä tulossa on.
Kerro, mitä muutosta vaaditaan.
Kerro, missä mennään.

Kerro mielummin vähän liikaa ja vaikka turhaakin informaatiota kuin pidä meitä pimennossa. Osaamme kyllä poimia meillä tärkeän tiedon, kunhan mahdollistat sen saamisen.

Tämä aikuisena pitäminen tiivistää monta muuta pyyntöä.

_______

Mitä mieltä olit listasta?
Tuliko yksikään lopulta yllätyksenä?
Jos tuli, niin hyvä niin. Joskus yllätys ja hämmennys ovat hyvä alusta oivaltamiselle ja ajattelun harppauksille.

Mistä tiedät, onko sinun tiimilläsi näitä toiveita?
Kysymällä heiltä.
Ota vaikka tämä teksti ja heitä pallona organisaatioon.
Saatte varmasti hyviä keskusteluja.

Montaa organisaatiota kehittäisi merkittäväsi kypsä kommunikaatio. Se, että keskustelisimme oikeista asioista. Se, että emme kiertelisi konfliktia, palautetta, inhimillisyyttämme, tehtäväämme tai vaatimuksia meille.

Ollaan aikuisia ja mennään oikeita aiheita kohti.
Se tekee meille hyvää.

terv.
Kalle

 

ps. Haluaisitko tekstejä, joita ei julkaista muualla? Liity maili-listalle sivun alareunasta. Voit myös kutsua minut kouluttamaan näistä teemoista. 

Poimintoja sinulle

03.10.2016 | Kalle Honkanen

Kasvata, älä näivetä.

22.04.2016 | Kalle Honkanen

Ihmeellinen esimiestyö.

26.02.2016 | Kalle Honkanen

Muutu hitaammin.

Ota yhteyttä!

Kiinnostaako yhteistyö kanssani?
Voimme pohtia mahdollisuuksia yhdessä.
Pistä viestiä tai soittele.

Mailiin parempaa postia?

Lähetän maililistalleni tekstejä, joita en julkaise muualla. Ne ovat suorempia ja (kuulemma) parempia. Yritän niiden kautta olla hyödyksi juuri sinulle.
Tilaa ja testaa, onnistunko. 

Saat myös ilmoituksen uusista blogiteksteistä ja mm. avoimista koulutuksistani.

Parempi Ote Oy

Juha Vainion Katu 2, 48100 Kotka

Y-tunnus: 2894216-3

kalle(a)parempiote.com
+358 442 029916

Evästekäytäntö
Tietosuojaseloste

Tilaa uutiskirje

Muualla verkossa

Copyright © 2021 Parempi Ote Oy. All rights reserved.