Ideoita itsensä johtajalle.

Ideoita itsensä johtajalle.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  | +358 44 202 9916
Jaa tämä artikkeli

Itsensä johtaminen on vaativa, harvinainen ja hyödyllinen taito.

Oletko sitä mieltä, että on olemassa kaikille yhteisiä, etenkin työelämässä tärkeitä yleistaitoja?
Minä olen.

Joitain näistä taidoista voi kutsua itsen johtamiseksi. Pidin ennen tätä käsitettä hiukan teennäisenä, mutta nyt pidän siitä. Uskon, että kaikkiin töihin pätevät ainakin jotkut itsensä johtamisen periaatteet. Esimerkiksi ajankäyttö, aikaansaaminen ja vireystilan säilyttäminen ovat taitoja. Ne ovat hyödyllisiä kenelle tahansa. Myös sinulle.

Useimmilla meistä on itsensä johtamisen kanssa paljon tekemistä. Todennäköisesti sinullakin. Se toki ärsyttää myöntää. Minua ainakin riepoo se, etten osaa näitä asioita vieläkään, vaikka kehitystäkin tapahtuu. Tämä on hyvä syy kirjoitaa niistä.

Mikäli muuten työssäsi johdat muita, nämä asiat ovat sinulle ensiarvoisen tärkeitä. Luulen, että itsensä johtaminen on välttämätön edellytys muiden johtamiselle. Ellet hallitse sitä, johdettavanasi oleminen on hyvin stressaavaa. Itseasiassa johtamisesi muuttuu sattumanvaraiseksi.

Tässä muutama idea, joita pidän oman työn johtamisen kannalta hyödyllisiä.

1) Kirjoita työsi prioriteetit käsin ylös.
Jos aiot johtaa itseäsi, olisi ensin hyvä tietää, mitä olet tekemässä. Sen jälkeen olisi hyödyllistä tietää vastaasi tulevien asioiden arvojärjestys. Mistä prioriteeteista käsin työsi ohjautuu?

Ilman prioriteetteja sinulla ei ole mitään toivoa johtaa ajankäyttöäsi. Kaiken ajankäyttösi tulisi alkaa lauseesta: mikä on tärkeintä? Vastaus ei välttämättä ole tehtäväkenttä, se voi olla myös työskentelytapa.


2) Opettele sanomaan ”ei kiitos” tai ”ei nyt”.
Hyvä itsensä johtaja tietää, mihin ei juuri nyt pysty ja mikä juuri nyt ei ole niin tärkeää. Parhaita tapoja tuhota oma kalenteri on suostua kaikkeen heti. Kun sanot kaikelle kyllä, touhujesi tärkeysjärjestys hajoaa aivan itsestään. Vaivalla kirjoitetut prioriteettisi häviävät. Ajankäytöstäsi päättää joku muu.

Silloin kun pystyt, ota asiat vastuullesi ja hoida hommasi kunnolla loppuun. Kun taas et pysty, opettele sanomaan ”ei nyt” tai ”ei kiitos”. Kukaan ei pidä sinua vähemmän aikaansaavana. Päinvastoin.


3) Nuku kunnolla - tai totu sähläämään.
Sinulla on melko rajoitetut kognitiiviset ja fyysiset resurssit – joka päivä. Jaksat ajatella hyvinkin järkevästi nelisen tuntia ja melko luovasti muutaman tunnin lisää. Siinä ehtii paljon, mutta näitä resursseja et saa käyttöösi, ellet ole nukkunut 7–9 tuntia. Nämä resurssit eivät myöskään säily, ellet tauota tekemistäsi (vinkki 8). Ne eivät myöskään ole kaikkein hyödyllisimmässä käytössä, ellet sijoita näitä tunteja fiksusti (vinkki 7).

Nukkuminen on kuitenkin aikaansaamisen ensimmäinen vaatimus. Priorisoi uni, ainakin viihteen ylitse.


4) Ratkaise ongelmat käyttämällä kehoa.
Istut paljon? Ajattelet vähän. Tai ainakin voisit ajatella laadukkaammin. Ajattelu sujuu kävellessä paremmin ja ulkona kävellessä vielä paremmin. Ulkona kävellessä kaverin kanssa aivot toimivat varmaan parhaiten.

Älä ylipäätään yritä ratkoa mitään hankalaa istumalla ruudun ääressä. Yritä ratkaista se piirtämällä valkotaululle. Kehollinen olemisesi säätelee myös mielialaasi.

Istuessa ei huvita ja tekeminen sakkaa. Istuminen alkaa harmittaa, kävely ei. Kärrinpyöriä ei oikein voi kiukkuisena vetää. Kokeile vaikka.


5) Suunnittele aina, mutta vähän.
Onko sinulla tapana suunnitella etukäteen seuraava työpäiväsi? Entä viikkosi tai vuotesi?

Jos ei ole, et johda itseäsi erityisen hyvin.

Sinulla pitäisi olla toimintasi suunnittelun tapoja. Juuri mikään ei tietenkään toteudu kuten suunnittelit. Ihmeellisesti saat kuitenkin enemmän aikaan kuin ilman suunnittelua. Suunnittelun unohtaminen on virhe, samoin kuin ylisuunnittelu ja kaikenlainen etukäteisjärkeilyyn hirttäytyminen.

Ennakoi siis tulevaa aina ja tavanomaisesti, mutta sopivan vähän ja melko rennosti.

6) Älä muista mitään.
"Joo, kyllä minä tuon muistan." Et muuten muista.

Muistisi pituus on karkeasti puolimatka kahvihuoneesta työpisteellesi. Kirjoita siis muistettavat asiat aina ylös. Muotoile ne tekemiseksi ja lätki kaikki työlistaan. Kun otat tämän tavaksi, alat pian saada tällaista palautetta: "sulle kun sanoo, niin asiat hoituu."

Työmuisti kannattaa olettaa surkeaksi nuhapumpuksi, joka prosessoi yhtä simppeliä asiaa kerrallaan ja unohtaa kaiken. Se on melko lähellä totuutta.

Muistia tulee aina johtaa tietoisesti, se ei osaa johtaa itse itseään.

7) Tunnista parhaat tuntisi.
Riippuen päivärytmistäsi, sinulla on erilaiset tehokkaat hetkesi. Todennäköisesti olet järkevimmilläsi jossain kohtaa klo 7–13 välillä ja melko luova joskus iltapäivästä. Noin klo 13–16 paikkeilla olet jonkin aikaa vähän tyhmä ja altis virheille, kuten minäkin. Mikäli olet harvinaisempi yökukkuja, järkevät tuntisi ovat illalla, ja aamulla sinusta ei ole parhaimpaasi.

Tunnista ja tutki, milloin on sinulle paras aika tehdä mitäkin tehtäviä. Ajoituksen onnistuminen ratkaisee viidenneksen kognitiivisesta suorituskyvystäsi. Viidennes on melko paljon, joten ota se käyttöön.

8) Opettele toimiva taukoja, kuten keskellä päivää nukkuminen.
Taukojen merkitystä ei työpaikoilla aina tunnisteta.

Hyvä tauottaminen kuitenkin suojelee aikaansaamistasi päivän aikana paremmin kuin juuri mikään muu asia. Hyvin tauotettuna työvireesi lineaarinen laskeminen hidastuu.

Tauoton työ ajaa sinut seinään huomattavati nopeammin. Lisäksi se muuttuu äkkiä tehottomaksi.

Aliarvostetuin (ja typerimpiä puheenvuoroja houkutteleva) tauon muoto on nukkuminen. Kokeile vaikkapa nukkua heti kahvikupillisen juotuasi 10 minuuttia. Ihmettele sen jälkeen virettäsi loppupäivä.

9) Pyydä palautetta – ja ole sitten hiljaa.
Koet todennäköisesti, että et saa tarpeeksi palautetta.

Jos koet, niin oletko aivan varma, että olet muistanut altistaa itseäsi palautteelle? Oletko pyytänyt kaunistelematonta kritiikkiä? Näiden asioiden sanominen ääneen on tärkeää, koska jotkut pelkäävät sanoa sinulle rehellisen mielipiteensä.

Kun vihdoin saat palautetta, ole hiljaa. Kuuntele ja kiitä. Jos et ymmärrä, kysy lempeästi ”mitä tarkoitat?”. Jos hapottaa pahasti, lähde pois. Kun lopulta sisäistät palautteen, jalosta siitä konkreettinen kokeilu. Kerro kokeilustasi etukäteen palautteen sanojalle. Lupaan ihan hyviä tuloksia.

10) Tee riittävää, älä täydellistä.
Helppo tapa luoda itselleen ajankäytön ongelmia on pyrkiä kaikessa täydelliseen lopputulokseen. Järkevämpää olisi tehdä useimmat hommat noin 80 %:n täydellisyyteen. Siihen pääsee pareton lain mukaisesti vain viidenneksellä täydellisyyteen tarvittavasta ajasta. Jos kuulit sanassa täydellisyys sarkastisen nuotin, kuulit oikein. Siinä vaiheessa, kun huomaat itse, että olet hionut jotain asiaa liikaa, olet jo tuhlannut valtaosan asiaan käytetystä ajasta.

Kokeile joskus tehdä ihan riittävää. Se on rentouttavaa. Säästä ajankäyttösi tärkeimpiin asioihin. Hioa voi loputtomiin, mutta ei se välttämättä mitään tuota.

11) Älä odota inspiraatiota, vaan aloita.
Motivaatio asioiden tekemiseen syntyy aloittamisen jälkeen. Inspiraatiota ei kannata odotella - harvoin sitä tulee. Tai ainakaan oikeaan aikaan. Jokainen tosissaan luovaa työtä tekevä tietää tämän.

On erittäin hyödyllistä opetella tavaksi aloittaminen, vaikka ei huvittaisi. Kohta huvittaa. Työlääseen asiaan tarttuminen on usein vain epäselvyyttä ensimmäisestä oikeasta askeleesta. Tee siitä naurettavan pieni itsellesi. Laita tehtävälistaasi esimerkiksi tehtävä nimeltä ota puhelin käteen. Tai kirjoita vain ensimmäinen lause. Ota työkalut näkyville. Nämä onnistuvat. Sen jälkeen tilanne kantaa.

12) Lisää liikettä, leikkiä ja lihasvoimaa
Jotta pysyisit vireessä, sinun on tärkeää saada rasitusta. Mielellään sekä kestävyys- että vastusharjoittelua. Olet todennäköisesti unohtanut jommankumman.

Itse unohdan säännöllisesti kestävyyskuntoni. Myös liikkuvuudesta olisi hyvä pitää huolta, tai muuten menee iän myötä vaikeaksi.

Muista myös, että rasitus on hyödyllistä vasta, kun siihen liittää palautumisen.

Liikkeen lisänä tärkeää on myös leikki. Yhdessä harrastaminen, pelailu ja palloilu. Liikunnallinen hauskanpito ja hölmöily.

Jokin harrastus voi hoitaa useamman näistä tarpeista kertaheitolla. Kun tällaiset asiat ovat kunnossa, on helpompi suhtautua haasteisiin hyvän itsensä johtamisen vaatimalla rauhallisuudella.

13) Lakkaa johtamasta itseäsi
Ota joskus jopa tarpeettoman rennosti. Tee jotain vastakohtaista sille, mitä normaalisti teet. Jotain epätyypillistä. Ole luvan kanssa huolettomampi.

Silloin tällöin, kun mahdollisuus sattuu kohdalle, älä tee yhtään mitään. Riko omia itsesi johtamisen sääntöjä. Se tekee hyvää. Joskus paras tapa onnistua jossain on unohtaa se hetkeksi kokonaan.

Anna joskus vaan olla.

Siinäpä ne, kolmetoista kohtaa mielestäni ihan hyviä ideoita. Niistä voi olla hyötyä oman tekemisen johtamiseen. Jokin niistä voisi olla hyödyllinen myös sinulle.
Mikäli jokin kohta sytytti tai ilahdutti, niin lue se uudestaan.
Jalosta oivalluksestasi jokin kokeilu.
Konkreettista tekemistä.
Saatat kehittyä hiukan paremmaksi itsesi johtajaksi.

Askel kerrallaan,
terv.
Kalle

 

ps. Haluaisitko tekstejä, joita ei julkaista muualla? Liity maili-listalle sivun alareunasta. Voit myös kutsua minut kouluttamaan näistä teemoista.

Poimintoja sinulle

10.09.2015 | Kalle Honkanen

Milloin viimeksi olit tehokas?

13.06.2014 | Kalle Honkanen

Epätasapainon puolesta.

Ota yhteyttä!

Kiinnostaako yhteistyö kanssani?
Voimme pohtia mahdollisuuksia yhdessä.
Pistä viestiä tai soittele.

Mailiin parempaa postia?

Lähetän maililistalleni tekstejä, joita en julkaise muualla. Ne ovat suorempia ja (kuulemma) parempia. Yritän niiden kautta olla hyödyksi juuri sinulle.
Tilaa ja testaa, onnistunko. 

Saat myös ilmoituksen uusista blogiteksteistä ja mm. avoimista koulutuksistani.

Parempi Ote Oy

Juha Vainion Katu 2, 48100 Kotka

Y-tunnus: 2894216-3

kalle(a)parempiote.com
+358 442 029916

Evästekäytäntö
Tietosuojaseloste

Tilaa uutiskirje

Muualla verkossa

Copyright © 2021 Parempi Ote Oy. All rights reserved.