Kasvata, älä näivetä.

Kasvata, älä näivetä.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  | +358 44 202 9916
Jaa tämä artikkeli

Jos tiimisi olisi puutarha niin miltä se näyttäisi? 10 vinkkiä parempaan kultivointiin.

Johtaja tai esimies. Kun kanssasi keskustelee, paraneeko yhteisymmärrys? Saadaanko seurassasi usein ideoita? Lähteekö porukka palaverista täynnä intoa? Tiedät kyllä vastauksen, on sinulla sen verran tunneälyä.

Huutaako porukkasi heurekaa?

Vai onko ihan toisenlainen tilanne? Porukka ei esitä uusia ideoita eikä innostu. Kukaan ei haluaisi tarttua tehtäviin. Asioista keksitään vain huonompia tai helpompia versioita. Jengi ei oikein energisoidu. Sinulla olisi kyllä suunnitelmia ja tehtävää riittäisi, mutta kukaan ei ota niitä. Kaikista asioista kerrotaan lähinnä se, miksi ne eivät onnistu. Vastuuta ei oteta. Ärsyttävää.

Saatat ajatella, että ne nyt vaan on sellaisia.
Mutta entä jos ongelma on myös sinussa?
Mitä jos oletkin näivettäjä?

Ihmisiä voi kanssakäymisessä joko kultivoida tai kuristaa. Rohkaista tai pienentää. Molemmat onnistuvat kaikessa kanssakäymisessä.

Kultivointi. Siis kasvun mahdollistaminen. Vaaliminen. Tiedäthän, puutarhanhoitoa. Eli jos porukkasi olisi puutarha, miltä se näyttäisi? Onko voimakasta ja värikästä? Vai lehdet jo nuukahtaneet?
Sama kysymys sopii asiantuntijalle ja työntekijälle. Kun astut ovesta sisään, kasvaako porukan kyvykkyys ja energia? Tuntuuko ihmisistä paremmalta? Saatat tietää vastauksen.

Jos huomaat ajattelevasi, että teet töitä haluttomien tai osaamattomien ihmisten kanssa, muutut hiljalleen näivettäjäksi. Sinulla voi myös olla jo sellainen tunne, ettei kukaan oikein ymmärrä sinua ja hyviä ideoitasi. Toivottavasti näin ei ole.

Totuus on nimittäin sama kaikille. Olit kuka tahansa, voit olla joko kasvattava tai näivettävä voima. Voit kultivoida tai kuivattaa yhteisöäsi.

Kysy itseltäsi: Nostatko muiden tasoa? Tekevätkö ihmiset seurassasi hyvää ajattelutyötä? Onko heillä kivaa?

Sinulla on aina mahdollisuus avata, laajentaa ja mahdollistaa keskustelua. Vastaavasti pystyt myös supistamaan ja rajoittamaan keskustelua. Voit kiihdyttää tai jarrutella. Innostaa tai masentaa. Sinulla on aina mahdollisuus vaikuttaa toisten tunneilmastoon. Voit joko tehdä ilmaisulle tilaa ja helpottaa muiden oloa, tai vaikeuttaa muiden ilmaisua. Seurassasi on joko turvallista tai ei ole.

Oletko siis plussa vai miinus?
Parhaimmillaan olet kertomerkki.

Siinä tapauksessa, että haluat tehdä yhteistyölle hyvää, kirjoitan siihen muutaman vinkin. Löytäessäsi itsesi näistä vinkeistä voit yrittää korjata tilanteen. Voit valita toimintatavan, joka kultivoisi näivettämisen sijaan.

Kymmenen vinkkiä kultivointiin

 1. Anna muiden puhua. Ajattelu loppuu keskeyttämiseen, joten älä keskeytä. Saat muut tuntemaan, että rakastat vain omaa jaaritteluasi. Pian sinua ei kuunnella, vaikka haluaisit.

 

 2. Neuvo vain pyydettäessä. Pyytämätön neuvo on keskustelullista väkivaltaa. Kukaan ei oikeasti noudata sitä. Etkä sinä tiedä paremmin ihan kaikkea.

 

 3. Jatka ideaa, älä tapa sitä. Tuo ideoihin jotakin lisää. Rohkaise ja löydä idean hyvät puolet. Mahdollista. Älä keskity vain osoittamaan ongelmia. Kuka tahansa pystyy siihen.

 

 4. Kutsu, älä pakota. Arvosta muiden näkemyksiä. Yhteistyötä löytyy vain yhteisestä maastosta. Et voi muuttaa toisen mielipidettä, joten älä tuputa omaasi.

 

 5. Hyväksy mokat. Kaikille tulee virheitä. Älä arvostele, vaan anna anteeksi. Anna muiden myöntää virheensä. Myönnä omat virheesi heti, kun niitä tulee. Niitä tulee.

 

 6. Noteeraa onnistumiset. Joskus joudumme esittämään kritiikkiä. Siihen saamme luvan, jos ilmapiiri on pääasiassa positiivinen. Kehu siis aina, kun se on aiheellista.

 

 7. Ajattele muiden vahvuuksia. Näe ihmiset heidän vahvuuksiensa kautta. Tunnista, missä he ovat hyviä ja mikä heille voisi olla mahdollista. Puhu näistä lähtökohdista.

 

 8. Esitä kysymyksiä. Kysy avoimia kysymyksiä muiden näkemyksistä. Älä johdattele kysymyksilläsi,  vaan tee niillä aidosti tilaa. Kiinnostu.

 

 9Kuuntele. Älä vain odota tilaisuutta esittää oma pointtisi. Tee kuuntelussa parempi valinta.

 

10Kiitä ja pyydä anteeksi. Ei tarvinne selittää.Moni näistä vinkeistä on parempaa vastaanottoa.

Vuorovaikutuksessa vastaanotto on tärkeintä.
Alahan vastaanottaa.
Tuota jotain muutakin kuin sitä omaa signaalia.
Kun toteutat tätä listaa, seurassasi on helpompi puhua. Ihmiset voivat ilmaista itseään. Kanssasi voi ajatella ääneen ilman pelkoa virheistä. Ihmiset uskaltavat yrittää. Mielipiteet ovat turvallisia. Huonoista ideoista ei menetä kasvojaan ja omia näkemyksiään ei tarvitse hävetä. Seurassasi ihmiset näyttävät parhaansa, koska uskot, että heillä on paljon annettavaa.

Nyt olet kultivoija.

Kasvatat ympärilläsi olevaa paremmaksi. Huomioit kaikki. Teet tilaa muiden kasvulle. Alat ymmärtää asioita myös itse.

Kun toimit näin, synnyttämäsi ilmapiiri on positiivinen.
Vain tässä ilmapiirissä voimme keksiä uutta.
Vain tässä ilmapiirissä voimme sitoutua työhön.
Lopeta näivettäminen.
Ala kultivoida.

terv.

Kalle

 

ps. Haluaisitko tekstejä, joita ei julkaista muualla? Liity maililistalle sivun alareunasta. Voit myös kutsua minut kouluttamaan näistä teemoista. 

Poimintoja sinulle

26.10.2020 | Kalle Honkanen

Unohda aika, keskity energiaan.

28.10.2016 | Kalle Honkanen

Kiitos kritiikistä.

19.09.2015 | Kalle Honkanen

Vahvuudet ja ratkaisut.

Ota yhteyttä!

Kiinnostaako yhteistyö kanssani?
Voimme pohtia mahdollisuuksia yhdessä.
Pistä viestiä tai soittele.

Mailiin parempaa postia?

Lähetän maililistalleni tekstejä, joita en julkaise muualla. Ne ovat suorempia ja (kuulemma) parempia. Yritän niiden kautta olla hyödyksi juuri sinulle.
Tilaa ja testaa, onnistunko. 

Saat myös ilmoituksen uusista blogiteksteistä ja mm. avoimista koulutuksistani.

Parempi Ote Oy

Juha Vainion Katu 2, 48100 Kotka

Y-tunnus: 2894216-3

kalle(a)parempiote.com
+358 442 029916

Evästekäytäntö
Tietosuojaseloste

Tilaa uutiskirje

Muualla verkossa

Copyright © 2021 Parempi Ote Oy. All rights reserved.