16 vinkkiä parempaan työhön.

16 vinkkiä parempaan työhön.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  | +358 44 202 9916
Jaa tämä artikkeli

Haluatko lisätä tehokkuutta, työnautintoa ja oppimista?

 

Teit työksesi mitä tahansa, voit tänä vuonna tehdä sen paremmin. Pienelläkin parannuksella voi olla merkittäviä vaikutuksia. Kehittyminen on vähittäistä.

Keksinkin kirjoittaa muutaman työtä parantavan pienen ehdotuksen. Toivottavasti mahdollisimman moni niistä on sinulle itsestäänselvyys. Jos ei ole, voit vapaasti poimia vinkkejä tästä mukaasi.

Miksi 16 vinkkiä?
Koska 2016.
Vetävä blogiotsikko ja niin edelleen.

Kuusitoista vinkkiä parempaan työhön vuodelle 2016.

1. Pyydä palautetta

Tunnustusvaje on olennaisimpia työelämän vajeita. Palautetta ei tule tarpeeksi tai yhtään. Kiitokset saattavat puuttuvat kokonaan. Kun koet palautteen puutetta, haluan aina kysyä varmistaakseni: Pyydätkö palautetta? Oletko sanonut ääneen, että olet avoin kaikelle palautteelle? Siedätkö sanoa näin? Aloita tästä.

2. Myönnä virhe

Haluatko että vuorovaikutus sujuu paremmin? Myönnä virheesi. Jos et jo tee sitä, aloita pian. Virheitä kyllä tulee. Myönnä ne julkisesti ja heti. Älä selitä. Jos myönnät virheesi vain silloin, kun teet niitä yksin, myönnä tästä lähin myös osuutesi niissä kunnon mokissa, joita tehdään porukalla.

3. Hyväksy tunteet

Kaikilla on oikeus tuntea niin kuin tuntevat. Tunteita kannattaa ilmaista myös työympäristössä. Tarpeellisen tunneilmaisun välttely kostautuu aina myöhemmin. Pidättäydy siis kertomasta muille, mitä he tuntevat tai miksi he eivät saa tuntea, mitä tuntevat. Jälkimmäinen on erittäin yleistä. Esimerkiksi näin:

Henkilö 1: ”Tämä turhauttaa minua.”
Henkilö 2: ”No eihän TÄMÄ nyt ole lainkaan turhauttavaa!”

Älä ole henkilö 2.

4. Vaikeimmat asiat varhain

Onko sinulla hankala asia, johon pitäisi työpäivän aikana tarttua? Tee se mahdollisimman varhain. Siihen ryhtyminen vaatii nimittäin itsekuria. Sitä sinulla on enemmän käytössä alkuvaiheessa päivääsi kuin sen viimeisinä tunteina. Kohtaa työläät asiat aina päivän ensimmäisten asioiden joukossa. 

5. Kysy avoimesti

Pyri esittämään kysymyksiä tavalla, joka ei oleta toisen osapuolen vastauksia. Opettele avoimia kysymyksiä suljettujen sijaan. Kysy näkemystä. Kysy yksinkertaisemmin ja neutraalimmin.

Opettele alkuun vaikkapa tämä kysymys:

Mitä tarkoitat?

Lausutaan neutraalilla ja hyväksyvällä äänenpainolla.

6. Keskity tai lopeta

Etkö pysty keskittymään? Lopeta.
Et löydä keskittymistäsi yrittämällä, kun se kerran katoaa kunnolla. Irrota otteesi, ajattele asiaa rauhassa. Kun löydät olennaisen, jatka. Opettele irrottautumaan ja ajattelemaan, kun keskittymisesi alkaa herpaantua. Tämä onnistuu vielä paremmin seuraavalla neuvolla.

7. Katkaise kropalla

Tauota tekemistäsi kehollisesti. Se on hyvä tapa palauttaa keskittyminen ja lopettaa sählääminen. Nouse ylös tai laskeudu lattialle. Punnerra. Poseeraa. Tanssi, hölmöile, käytä voimiasi. Hengitä syvään muutaman kerran. Keskity uudelleen. Nyt se onnistuu.

 8. Lyhennä viestiä

Kirjoitatko pitkiä maileja?
Selitätkö, vaikka muut tajusivat jo?
Lyhennä viestiä. Poista tarpeeton.

 9. Opettele uutta

Työ = tulos, ilo ja oppiminen. Kaikki meistä haluavat tehdä työtä, jossa kehittyy ja oppii. Tartu joka päivä sinulle uuteen asiaan tai lue lyhyt artikkeli alastasi. Mielellään sellainen, jonka otsikko vähän ärsyttää. Vaihtoehtoisesti: kokeile tehdä joku osa työtäsi eri tavalla kuin ennen.

 10. Muut mukaan

Lopeta yksin vääntäminen. Vähennä itseksesi pohtimista. Ota muut mukaan - ajoissa. Kerro, mitä on meneillään. Keskustele työstä. Touhuistasi tulee tuottavampia, laadukkaampia ja hauskempia.

11. Kuuntele tietoisesti

Ihmiset kuulevat, mitä aikovat kuulla. Kuunteleminen voi kuitenkin olla tietoinen valinta siitä, mihin keskitymme. Tee päätös kuunnella ihmisiä tuoreesti. Kokeile esimerkiksi kuunnella työkaveriasi siitä näkökulmasta, mitkä ovat hänen vahvuutensa. Mitä kuulet? 

12. Skippaa pullakahvit

Syö välipalasi hedelminä, vihanneksina tai vaikka pähkinöinä.
Älä pullana ja leivoksina.
Tiedät miksi.

 13. Lopeta istuminen

Lopeta istuminen (lähes) kokonaan. Ota kova tavoite. Kuinka paljon työpäivästäsi seisot? Tee tästä arvio. Lisää tätä määrää 30 min. päivän alusta. Kellota. Jatka, kunnes istut enää tunnin päivässä. Se lienee terveyden kannalta juuri ja juuri turvallista.

14. Liiku aamulla

Aamuliikunta on tapana yhtä hankala omaksua kuin mitä se on hyödyllinen. Laita työvaatteesi ja liikuntavarusteesi valmiiksi edellisiltana. Kun heräät aamulla, juo vettä, syö vähän ja lähde liikkumaan. Kun alkaa tuntua siltä, että voisit vetää ihan kunnon treenin, lopeta. Nyt sinulla on energiaa päivääsi.

 15. Puoli tuntia lisää unta

Onko sinulla jokin työhösi liittyvä ongelma?
Hankala viikko menossa?

Aikaista yöunesi alkua puolella tunnilla. Jatka viikko tai pari. Alkaako kokonaisuus helpottaa? Ei? Lisää vielä toinen puolituntinen.

16. Lounaskävely

Kun olet syönyt lounaasi, lähde kävelemään. Yksin tai porukalla. Kymmenen minuuttia on jo hyvä suoritus. Poistaa iltapäivän tehottomuuspiikin mukavasti. 

Siinä ne.
Kuusitoista lyhyttä ehdotusta.

Jos toteutat näitä tapoja tehdä työtäsi, tekemisesi paranee.
Saat enemmän aikaan. Nautit työstäsi useammin. Opit enemmän.
Siedät taakkaasi paremmin.

Löysitkö vinkin, jonka tiedät hyödylliseksi, mutta et toteuta sitä?
Jonkun vähän ärsyttävän otsikon?
Jotain, mitä huomasit unohtaneesi?

Tartu siihen.
Kirjoita muistiin.
Kokeile kuukauden ajan.
Lupaan, että työsi paranee hieman.

terv.

Kalle

 

ps. Haluaisitko tekstejä, joita ei julkaista muualla? Liity maili-listalle sivun alareunasta. Voit myös kutsua minut kouluttamaan näistä teemoista. 

Poimintoja sinulle

Ota yhteyttä!

Kiinnostaako yhteistyö kanssani?
Voimme pohtia mahdollisuuksia yhdessä.
Pistä viestiä tai soittele.

Mailiin parempaa postia?

Lähetän maililistalleni tekstejä, joita en julkaise muualla. Ne ovat suorempia ja (kuulemma) parempia. Yritän niiden kautta olla hyödyksi juuri sinulle.
Tilaa ja testaa, onnistunko. 

Saat myös ilmoituksen uusista blogiteksteistä ja mm. avoimista koulutuksistani.

Parempi Ote Oy

Juha Vainion Katu 2, 48100 Kotka

Y-tunnus: 2894216-3

kalle(a)parempiote.com
+358 442 029916

Evästekäytäntö
Tietosuojaseloste

Tilaa uutiskirje

Muualla verkossa

Copyright © 2021 Parempi Ote Oy. All rights reserved.