Kun kirjoitan tätä, vuotta 2014 on jäljellä noin 30 tuntia.
En voinut vastustaa uudenvuodenlupauksista kirjoittamista. En itse ole viime vuosina sellaisia tehnyt, mutta tiedän, että monella tällainen tapa on. Se voi olla erittäin hyvä tapa.
Uudenvuodenlupaukset ovat lähellä erästä lempiaihettani, joten en malta olla kirjoittamatta asiasta. Tämä aihe on tavoitteet. Uudenvuodenlupaukset ovat tavoitteita.
Haluan kertoa, miten saat hyvän lupauksen tehtyä.
Keksin kolme kohtaa, jotka nostavat lupauksen onnistumisen todennäköisyyttä.
Ihmisen ajattelu ei toimi parhaiten silloin, kun halutaan nimenomaisesti olla tekemättä jotain, ja tämän asian välttämistä aletaan hokea itselle.
Yksinkertaistettuna: tavoitteet, joissa on negaatio, pitävät päässäsi sen ajatuksen, josta haluat luopua.
"En syö suklaata".
Onko tuttu tavoite?
Jos oikeasti haluat välttää suklaata, sinun tulisi muotoilla tavoite niin, että siitä saadaan pois negaatio ja sana suklaa. Tavoite tulee muotoilla tilana, johon halutaan päästä, visiona jota kohti edetään. Käyttäytymisesi tottelee paremmin "kohti" - tavoitteita, kuin "poispäin" -tavoitteita.
Kysymys ei siis ole, mitä haluat lakata tekemästä. Oikea kysymys kuuluu: mitä haluat tilalle? Kun osaat vastata tähän, olet jo askeleen pidemmällä.
Mitä tahansa asetatkaan tavoitteeksi, sinun tulee esittää itsellesi tarkentava kysymys: mistä tiedät onnistuneesi?
Jos et osaa vastata, tavoitteesi on liian epäselvä. Uudenvuodenlupauksella elän terveellisemmin ei siis tee oikein mitään. Miten pystyt arvioimaan sen onnistumista? Onko se mitattavissa esimerkiksi numerolla?
Sinulla täytyy olla mittari sille, oletko onnistunut tavoitteessasi. Samalla huomaat, onko lupauksesi konkreettinen. Saatat myös huomata, että olet liian ehdoton. Ehdottomuudesta muodostuu ongelma.
On helpompaa onnistua, kun mittarissa on enemmän kuin kaksi astetta: epäonnistuminen ja onnistuminen.
Uuden vuoden lupauksella usein on aikajänne, ainakin jos suklaasta aiotaan kieltäytyä koko vuoden ajan. Hyvällä tavoitteella onkin ajallinen ulottuvuus. Yksi parhaista tarkennuksista lupaukseen on vastaus kysymyksiin siitä, milloin tai kuinka usein toteutat lupaustasi.
Hyvällä lupauksella vastaat kysymykseen siitä, milloin toimit. Sen päättämien etukäteen nostaa todennäköisyyttäsi huomattavasti. Mikäli sinulle on konkreettisesti epäselvää, miten lupauksesi suhtautuu ajankäyttöösi, sitä on vaikeaa saada onnistumaan. Vuosi ajanjaksona ei yksinään riitä.
Mikä muuten yhdistää näitä tavoitteita?
Konkreettisuus ja realistisuus.
Hyvä uuden vuoden lupaus kulkee kohti haluttua tavoitetta, sen onnistuminen ei jää epäselväksi ja sen ajankohta tiedetään. Se vastaa kysymyksiin:
1) Mitä haluat nykytoimintasi tilalle?
2) Mistä tiedät, että olet onnistunut tavoitteessasi?
3) Milloin teet konkreettisia toimenpiteitä asialle?
Hyviä lupauksia ensi vuoteen!
terv.
Kalle
ps. Haluaisitko tekstejä, joita ei julkaista muualla? Liity maililistalle sivun alareunasta. Voit myös kutsua minut kouluttamaan näistä teemoista.
Kiinnostaako yhteistyö kanssani?
Voimme pohtia mahdollisuuksia yhdessä.
Pistä viestiä tai soittele.
Lähetän maililistalleni tekstejä, joita en julkaise muualla. Ne ovat suorempia ja (kuulemma) parempia. Yritän niiden kautta olla hyödyksi juuri sinulle.
Tilaa ja testaa, onnistunko.
Saat myös ilmoituksen uusista blogiteksteistä ja mm. avoimista koulutuksistani.
Juha Vainion Katu 2, 48100 Kotka
Y-tunnus: 2894216-3
kalle(a)parempiote.com
+358 442 029916
Copyright © 2021 Parempi Ote Oy. All rights reserved.